Recensie: To Elysium - Nightmare\\\'s Nest (CBI/Ebony Tears) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 18 april 2004
To Elysium - Nightmare\\\'s Nest (CBI/Ebony Tears) (CD) Ben je woonachtig in Zwolle of omgeving en niet vies van metal, dan kan het haast niet anders of je hebt in ieder geval wel eens gehoord van To Elysium. Mocht er in de Overijsselse hoofdstad namelijk zoiets bestaan als een metalscene, dan is dit gezelschap daar zondermeer het meest toonaangevende onderdeel van.

Terwijl de naam To Elysium in 2002 ook in de rest van Nederland gevestigd wordt middels het goed ontvangen debuut 'Dearest Vile', kunnen de Zwollenaren op basis van dit tweede studioalbum eigenlijk wel meteen aanschuiven bij de zogenaamde grote jongens in het genre. Op 'Nightmare's Nest' profileert het zevenkoppige gezelschap zich namelijk alleszins als een zelfverzekerde en volgroeide gothic metaltelg.

De statige muziek beweegt zich het gros van de tijd voort in een slepend en dreigend mid-tempo. De afwisselende en sfeervolle decors die worden opgeworpen, zijn het ene moment grillig en robuust van aard, terwijl op andere momenten de luwte wordt opgezocht, middels dromerige toetsen en stemmig gitaarwerk. In deze atmosfeer gedijt de fragiele en hoge zang van zangeres Esther de Vos prima.

Samen met zanger Rein Doze vormt zij het zangduo dat op 'Nightmare's Nest' ontegenzeggelijk de meeste aandacht naar zich toe weet te trekken. Ook Rein komt namelijk erg goed voor de dag met zijn imposante en volle grunts, die in een volbloed death metalband niet zouden misstaan. Zondag 18 april wordt 'Nightmare's Nest' officieel aan het publiek voorgesteld, tijdens hun cd-presentatie in de Zwolse Hedon, waar tevens hun labelmates van The Wounded act de presence zullen geven.

86
Website To Elysium