Recensie: Magic Kingdom – Metallic Tragedy (LMP) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zaterdag 17 april 2004
Magic Kingdom – Metallic Tragedy (LMP) (CD) Dat niet alle Europese power metal uit Duitsland komt, hebben al een aantal bands uit de LMP stal bewezen. Daar kan nu het Belgische Magic Kingdom aan toegevoegd worden.

Met 'Metalic Tragedy' leveren deze Vlamingen namelijk een hoogstaand tweede album af. De band maakt volgens eigen zeggen symfonische power metal en in die beschrijving kan ik mij wel vinden. Dat symfonische is dan vooral terug te vinden in het Yngwie Malmsteen-achtige gitaarwerk en de ‘klassieke’ toetsenpartijen.

Na een vrij rustig intro begint 'Child of the Nile' zelfs voor power metalbegrippen zeer snel en agressief. Dit vindt navolging in 'The Iron Mark'. Opvallend zijn de lang uitgesponnen snelle en melodieuze gitaar- en toetsensolo's. 'Flying Pyramids' begint met een klassiek barok intro op klavecimbel (uit een doosje). De zang wordt in dit nummer overigens verzorgt door Oliver Hartman, voormalig zanger van het Duitse At Vance.

Na drie nummers wordt het tempo pas wat ingedamd met de song 'Barabas' om vervolgens met 'Master of Madness' weer in de zesde versnelling verder te gaan. Daarop volgt het instrumentale 'Black Magic Castle'. Hierin laten de heren horen zeer vaardig met hun instrumenten te zijn. Na nog twee vrij standaard power metalsongs zijn we dan aanbeland bij de laatste en tevens titeltrack van de cd, het dertien minuten durende en geweldige 'Metallic Tragedy'.

De band haalt hierin echt alles uit de kast. Instrumentaal maar meer nog compositorisch. Ook de 5 verschillende zangpartijen (o.a. een vrouwelijk operastem (nightwish), een deathmetal grunt en een black-metalkrijs) zijn zeer indrukwekkend. De band krijgt het zelfs voor elkaar om deze zangpartijen af en toe samen te laten komen. Ik ben zeer onder de indruk van dit meesterwerk!

Dat ook LMP het ziet zitten met deze band blijkt uit het feit dat er van Metallic Tragedy zowel een normale uitvoering als ook een digipack uitvoering (met poster en sticker, yes!) op de markt komt.

90