Recensie: Vesania - Firefrost Arcanum (Crash) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 11 april 2004
Vesania - Firefrost Arcanum (Crash) (CD) Nadat eerder dit jaar het Poolse death metalfront zich weer eens had laten gelden, middels uitstekende albums van Decapitated en Dissenter, is het ditmaal de beurt aan de black metalbeweging aldaar om een wit, dan wel zwart voetje te halen bij de internationale metalpers.

Deze Polen spelen black metal van het snelle soort en doen dat bepaald niet onverdienstelijk. Met gevoel voor timing worden op gepaste tijden slepende, dreigende riffs over een mid tempo heengetrokken, waardoor de kille razernij er nadien weer drie keer zo hard in knettert. Bovendien is dit dynamische werkje in de Poolse Selani Studio, door knoppendraaier Szymon Szymonaz Czech van een vol en imposant geluid voorzien.

Tot zover dik voor mekaar allemaal. Maar Vesania doet er mijns inziens verstandig aan indien zij de functie van toetsenist per direct omzetten in een parttimebaan. Om de doodeenvoudige reden dat deze gewoon veel te vaak en veel te prominent aanwezig is op dit album. Door het integreren van toetsen ontstaat zeker een min of meer majestueuze sfeer, maar onder de overdaad aan dik ingesmeerde orkestrale lagen, kun je de schelle en messcherpe black riffs veelal niet of nauwelijks meer ontwaren.

En dat is toch juist een van die karakteristieke eigenschappen van dit blasfemische zijstraatje van de metal, als je het mij vraagt. Verder moet me van het hart dat ik mijn bedenkingen heb bij de track 'Algorfocus Nefas', waarin een boosaardige Duitse stem een strijdlustig leger toe staat te schreeuwen. Dat deze plaat aanvangt met het geluid van marcherende legerkisten kan nog refereren aan het militaristische karakter van de muziek, maar dit vind ik toch op z'n zachts gezegd dubieus.

Dit alles neemt echter niet weg dat Vesania met 'Firefrost Arcanum' een debuut heeft afgeleverd, dat alleszins bestaansrecht heeft en bij liefhebbers van black metal met de nodige sferische klanken, zeker in goede aarde zal vallen.

74
Website Vesania