Recensie: Cruachan - Pagan (Karmageddon Media) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 4 april 2004
Cruachan - Pagan (Karmageddon Media) (CD) ‘Pagan’ is het vierde album van de Ierse band Cruachan. De cd-cover toont een afbeelding van een tafereel, dat zo uit één van de Lord of the Ring films had kunnen komen. Dit is ook niet zo gek als je je bedenkt dat de tekenaar John Howe is die ook een van de officiële illustratoren van The Lord of the Rings is.

Uit de bijgeleverde informatie blijkt dat de band Ierse folk met metal combineert. Dit maakte mij wel nieuwsgierig. De enige band die ik ken die ook metal en folk combineert is het Amerikaanse Tempest en daarvan ben ik zeer gecharmeerd.

Helaas valt dit vierde album van Cruachan mij tegen. Wat mij direct opviel is de slechte geluidskwaliteit. In een nummer als 'Erinsong' vind ik het gitaargeluid zelfs erg storend. Je zou denken dat een band, die haar vierde album uitbrengt toch ook enigszins eisen stelt aan de geluidskwaliteit. Juist in deze tijd waarin de mogelijkheden aanwezig zijn om met een gering budget een veel acceptabeler geluid neer te zetten.

Wat de muziek zelf betreft vind ik de composities weinig creatief. Verder lijkt de zangeres moeite met haar zangpartijen te hebben. Verder lijkt het mij verstandig als Cruachan voortaan de metalen achterwege laat en verdergaat met enkel Ierse folk. De ‘metal’ ingrediënten (krijs en gitaar) hebben namelijk eerder een negatieve invloed op de muziek dan dat het iets toevoegt.

48
Website Cruachan