Recensie: Dissenter - Contamination (Crash Music Inc.) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 25 maart 2004
Dissenter - Contamination (Crash Music Inc.) (CD) Und jawohl! Het is weer raak! Andermaal baant een beul van een death metalplaat zich een weg door mijn speakers met slechts ιιn doel: verpulveren en vermorzelen. Okι, twee doelen dan. Een dikke plak Morbid Angel, een al even vette knipoog naar Malevolent Creation en Immolation; Dissenter weet er wel raad mee en dendert dientengevolge een kleine drie kwartier als de spreekwoordelijke olifant door de porseleinkast.

Innovatiedrang is niet het hoogste goed binnen de gelederen van dit Poolse kwartet, zoveel is wel duidelijk. Maar what the hell? Als je met een plaat als dit 'Contamination' op de proppen komt, hou ik daar verder mijn smoel wel over dicht. Want lieve mensen, dνt is nou death metal zoals ik dat het liefst hoor en zoals, als je het mij vraagt, bands in dit godvergeten genre behoren te klinken: agressief, overdonderend, niet vies van de nodige techniek, vette solo's en voorzien van woeste, gortdroge grunts. En laat dat nou precies in een notendop de inhoud van Dissenter's derde langspeler weerspiegelen.

Hoewel de naam Dissenter pas eind jaren negentig opdook (het debuut 'Bloodlust & Blasphemy' stamt uit 2000), zijn deze gasten alleszins droog achter de oren. Vanaf 1989 - toendertijd onder de naam Bloodlust - worden namelijk al de oefenruimtes en metalholen in thuisland Polen onveilig gemaakt. Hiermee komen zij echter niet veel verder dan een paar demo's en een rits optredens, waarna een aantal tegenslagen het einde van de band markeert. Het duurt tot 1996 eer zij weer aan het strijdtoneel verschijnen. In dat jaar vindt Dissenter namelijk haar oorsprong. De rest is, zoals dat zo mooi heet, geschiedenis. Nou schrijft Dissenter met dit album niet direct geschiedenis, maar dat we hier met een onvervalste en ontzettend bruisende death metalplaat van doen hebben. Laat dat duidelijk zijn.

85

Gerco Zwiers

Website Dissenter