Recensie: Michael Harris - Words Collide (Lion Music) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 10 maart 2004
Michael Harris - Words Collide (Lion Music) (CD) ‘Words Collide’ is het nieuwe album van gitarist Michael Harris. Ofschoon ik nog nooit van deze muzikale Michael heb gehoord heeft hij toch al vier solo albums op zijn naam staan. Daarnaast bracht hij met de bands Arch Rival en Surgeon respectievelijktwee EP’s en drie albums en een album uit.

Wat ‘Words Collide’ onderscheidt van de eerdere soloalbums is dat dit niet een instrumentaal album is, maar dat Michael Harris ook zijn stem heeft toegevoegd. Dit had hij echter beter niet kunnen doen. Michael Harris is namelijk bepaald geen goede zanger en heeft geen prettige stem. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het nummer ‘Mr. Strange’, waar de zang met name in het begin niet geheel zuiver is. Het irriteerde me al bij het eerste nummer en na een paar nummers wordt het toch echt vervelend.

Deze cd wordt gepromoot als een ‘all vocal progressive metal project’. Echter deze vlag geeft mijns inziens niet een reëel beeld van de lading. Het is gewoon een gitaar georïenteerde rock/metalplaat. Wat nou precies progressive is aan dit album is vraag ik mij af. Misschien de tango en de fusion invloeden die af en toe om de hoek komen kijken?

Is dit dan een slecht album? Tja, dat vind ik moeilijk om te beoordelen. Kwalitatief zit het allemaal best goed in elkaar. Zowel de composities als de instrumentbeheersing zijn dik in orde. Meneer Harris is zeker een begenadigd gitarist en ook broer Brian die de drumpartijen voor zijn rekening heeft genomen doet dat zeker niet onverdienstelijk. Maar toch, mij kan het album niet echt boeien. Hoogtepunten zijn voor mij het nummer ‘Myopia’ en de bonustrack ‘Coffee with Mozart’, maar dan met name om de knappe akoestische gitaarpartijen. Nog een pluspunt van laatstgenoemd nummer is dat deze geheel instrumentaal is...

55

Website Lion Music