Recensie: INRI – Entangled In A Paradox (Eigen beheer) (EP)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 6 januari 2003
INRI – Entangled In A Paradox (Eigen beheer) (EP) Ik zal niet gaan zeiken over het feit dat het hier niet gaat om de Oost-Nederlandse death/thrash formatie die onlangs haar debuut uitbracht, maar om een eveneens Nederlandse band, woonachtig in Soest. Kut, nu heb ik het toch gedaan. Deze INRI (zonder puntjes dus) heeft met ‘Entangled in a Paradox’ een vier tracks tellend album uitgebracht, waarop een symfonische benadering van doom en black metal te horen is.

Erg overtuigend komt dit echter niet uit de verf. Ondanks dat het album slechts vier tracks bevat, klokt de cd namelijk over de vijfendertig minuten en dat is mijns inziens de grote zwakte van het materiaal.
De nummers zijn doorgaans veel te lang uitgesponnen, waardoor ik hier en daar moeite heb om de aandacht vast te houden. Neem bijvoorbeeld de openingstrack ‘Oblivion Awaits’, dat tien minuten duurt en volledig instrumentaal is. Nou ben ik een grote liefhebber van lang uitgesponnen instrumentale stukken, maar dit nummer is gewoon ronduit saai.
De keyboardpartijen klinken zo vreselijk flauw en omdat deze zo nadrukkelijk aanwezig zijn, zijn ze nogal bepalend. Pas na acht minuten komt de boel een beetje op gang om snel daarna weer in te zakken. Pas in het tweede nummer horen we de zanger voor het eerst voorbij komen. Deze klinkt redelijk overtuigend, maar is bijna niet te horen.

Het nummer ‘A Moral Vulture’s Slavery’ kent wel een aantal positieve momenten, maar verder kan het me maar moeilijk boeien. Het album bevat zeker een duistere sfeer, maar deze wordt veelal tenietgedaan door de ronduit saaie keyboardpartijen en de absoluut niet spannende arrangementen.

Het lijkt mij verstandig dat de heren zich meer gaan concentreren op het schrijven van songs met kop en staart die bovendien wat compacter klinken, want door de langdradigheid gaan veel van de ongetwijfeld goede bedoelingen hopeloos verloren.
Voor info, check hun site.

50

INRI Website