Recensie: Chaosbreed - Unleashing Carnage (Crash Music Inc.) (EP)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 7 maart 2004
Chaosbreed - Unleashing Carnage (Crash Music Inc.) (EP) 'This is an unauthorized SARS recording' valt er in de inlay van deze MCD te lezen. Het is mij, na een blik in zowel de bio als het bijgeleverde booklet, niet duidelijk wat Chaosbreed hiermee bedoelt, maar een eerbetoon aan de slachtoffers van dit uiterst besmettelijke virus zal het vast niet zijn. Mocht dit toch het geval zijn, dan ben ik benieuwd hoe ik de titel 'Unleashing Carnage' op dien te vatten.

Wat na beluistering wel duidelijk is, is dat Chaosbreed zich heeft toegelegd op old school death metal, Zweedse stijl. In dit project vinden we onder meer leden van Amorphis en Sentenced, die zich (getuige de nogal pretentieuze bio) uit ergernis over het niveau van het huidige death metalaanbod genoodzaakt voelden het genre te redden.

Eerlijk gezegd heb ik het niet zo op dergelijke 'puriteinen', die vinden dat er na het begin van de jaren negentig niks fatsoenlijks meer uitgebracht is. Feit is echter wel dat liefhebbers van het oude Zweedse geluid - denk aan namen als Dismember en het oude Entombed - gebeiteld zitten met dit gezelschap. Niet alleen ademen de composities stuk voor stuk een onvervalst old schoolgevoel, vooral het geluid van 'Unleashing Carnage' doet erg authentiek aan.

Simpel en doeltreffend demonstreert Chaosbreed op dit vier tracks tellende wapenfeit (het intro niet meegerekend) hoe death metal volgens hen zou moeten klinken: rauw en ongecompliceerd. Ergo: de old schoolfanaat weet hoe laat het is. 'Unleashing Carnage' is overigens de voorbode van het debuut 'Brutal', dat op 26 april via Century Media het levenslicht zal zien.

78

Website Chaosbreed