Recensie: Amaran - Pristine In Bondage (Listenable) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 24 februari 2004
Amaran - Pristine In Bondage (Listenable) (CD) Het Franse Listenable Records staat, met bands als Aborted, Scarve en Immolation onder haar hoede, vooral te boek als leverancier van vette death metal, maar toont met deze release aan ook een neus te hebben voor puike gothic metal. Alhoewel deze term in het geval van Amaran de lading niet echt dekt. Zo is hun vocaliste Johanna niet weggelopen uit een musical, gaat zij niet gekleed in weelderige soepjurken en is er verder weinig sprake van zogenaamde 'sprookjesmetal'.

Slechts sporadisch zul je op 'Pristine In Bondage' gotische taferelen aantreffen. Eigenlijk kun je de band dan ook veel beter beschrijven als een power/heavy metalband, waar nou eens geen luchtalarm met Dickinson-complex in te horen is. Al betwijfel ik het of de band het nou zo heel erg vindt om onder de noemer 'gothic metal' geschaard te worden, gezien de grote populariteit van dat genre.

Feit is dat zangeres Johanna zich met haar krachtige, rockgeoriënteerde vocalen prima staande weet te houden, temidden van haar mannelijke medebandleden. Zij deinzen er op hun beurt niet voor terug om zich, naast een scala aan typische heavy metalloopjes, -riffs en -tempo's, ook van een stevigere kant te laten zien. Zoals in het openende 'Atropine', de track 'Inflict' of 'Katharsis', waarin zelfs vette grunts de kop op steken. Amaran staat met twee benen stevig in het heden en heeft met 'Pristine In Bondage' een plaat voortgebracht, die bij zowel fans van After Forever en Lacuna Coil, als Sun Caged of Katatonia in goede aarde zal vallen.

80
Website Amaran