Recensie: Scarve - Irradiant (Listenable) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 24 februari 2004
Scarve - Irradiant (Listenable) (CD) Als er ιιn genre is dat aan handen en voeten gebonden lijkt door tradities en hardnekkig conservatisme, dan is het is het wel 'progressive rock'. Waar dit genre de toevoeging 'progressive' aan te danken heeft zal me dan ook wel nooit helemaal duidelijk worden. Een band als Scarve geeft wat mij betreft een stuk meer aanleiding om aanspraak te maken op een dergelijke titel. Met 'Irradiant' toont Scarve namelijk andermaal aan dat je ook zonder jezelf een moderne US death metalstijl aan te meten of je vingers te branden aan nu metal, nog vernieuwend en progressief bezig kunt zijn binnen de grenzen van death en thrash metal.

De zes man sterke formatie is al vanaf 1994 actief, maar wist vooral met de twee voorlaatste albums 'Translucence' ('00) en 'Luminiferous' ('02) naam te maken. Door de eigenzinnige, technische, maar songgerichte benadering van extreme metal, het originele geluid, alsmede het gebruik van twee zangers - Pierrick grossiert in brute grunts, terwijl Guillaume zich bedient van SYL-achtige uithalen- weten beide albums flink wat potten te breken. Niet in de laatste plaats vanwege de samenwerking met topproducer Daniel Bergstrand (o.a. Meshuggah, Unfold, In Flames), die op beide albums duidelijk zijn stempel drukte, door ze te voorzien van een massaal, explosief en modern geluid.

Deze samenwerking heeft in de vorm van 'Irradiant' wederom een prachtplaat opgeleverd. Dat Scarve bestaat uit een stelletje virtuozen is zonder meer een feit, maar gelukkig wel een stelletje dat zo slim is deze in dienst te stellen van hun songs in plaats van hun ego. De knallende, wervelende tracks zitten boordenvol afwisseling, agressie en sfeer. Door menig tempowisseling en sfeervolle passage in te bouwen, wint het album aanzienlijk aan dynamiek en levert in tracks als 'The Perfect Disaster', 'Molten Scars (met gastbijdrage van Gustaf van Defleshed) en de wervelende titeltrack meesterlijke spanningsbogen op.

Vooral de wisselwerking tussen beide zangers is een gouden greep, die weer garant staat voor veel prachtige momenten. Het is dan ook een understatement om te vermelden dat 'Irradiant' van begin tot eind blijft boeien. Sterker nog, het afsluitende en over de zeven minuten klokkende 'Boiling Calm' is een van de meest intrigerende tracks van het album, met zanglijnen die na afloop nog lang door je hoofd blijven spoken. Zij die Strapping Young Lad een warm hart toedragen en/of een broertje dood hebben aan zoiets als oogkleppen, hebben te maken met een typische 'buy or die' situatie.

90

Website Scarve