Recensie: Decapitated – The Negation (Earache) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 5 februari 2004
Decapitated – The Negation (Earache) (CD) In tegenstelling tot de levenstandaard, is het niveau van de death metalscene in Polen onveranderd hoog. De kopploeg wordt nog immer (en terecht) bevolkt door de heren van Vader, maar Decapitated is hard op weg een even relevant uithangbord van haar vaderlandse scene te worden.

De gemiddelde leeftijd mag bij dit gezelschap dan een stukje lager liggen dan bij de zogenaamde grote jongens, als het op het maken van moddervette en uiterst doeltreffende death metal aankomt mogen deze gasten wat mij betreft een flinke bek opzetten. Zeker nu zij dit album bij kunnen schrijven op hun palmares. Geen enkele fatsoenlijke death metalliefhebber zal daar - na kennis genomen te hebben van ‘The Negation’ - ook maar iets tegen in durven te brengen.

Geen hypersnelle Nile-achtige taferelen voor deze jonge honden. Veel liever wenden zij invloeden van Morbid Angel, Vader en Deicide aan om met uiterste precisie haar technische, maar niet minder behapbare death metalbombardement te bewerkstelligen. De massieve sound is al even eigentijds als explosief, maar vertoont toch steeds een duidelijke link met het old school death metalgeluid. Tevens demonstreert Decapitated op overtuigende wijze dat toegankelijkheid, virtuositeit en brutaliteit elkaar niet in de weg hoeven te staan.

Integendeel zelfs. Deze drie zaken vormen juist de basisingredïenten van de uiterst enerverende en bruisende sound van de Onthoofden. Met het sublieme ‘The Negation’ in combinatie met de niet geringe reikwijdte van het vooraanstaande Earache, is het niet zozeer de vraag óf Decapitated een doorbraak zal weten te forceren, maar meer hoe lang die doorbraak nog op zich laat wachten. Vanaf 9 februari in de schappen bij de zichzelf respecterende metalgrossier.

90
Website Decapitated