Recensie: Morifade - Domination (Karmageddon Media) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 30 januari 2004
Morifade - Domination (Karmageddon Media) (CD) Metal wordt door de belangrijkste media in onze Lage Landen al jaren genegeerd en zit bij de radio en televisie in het verdomhoekje. Daardoor is het percentage metal op de Nederlandse TV de laatste jaren gedaald tot een schrikbarend dieptepunt, zeg maar nul. Behalve bij muziekzender The Box dan, die er wekelijks een avondje voor inruimt.

Het feit dat op deze bewuste avonden wel verdacht vaak Iron Maiden-videoclips voorbijkomen, kan twee dingen betekenen: of de Nederlandse tak van de Iron Maiden-fanclub zit in clubverband iedere woensdagavond fanatiek met het mobieltje in de aanslag om en masse hun clips aan te vragen, of er zit blijkbaar nog een flinke groep(nostalgisten?) te wachten op de riedels van deze overjarige IJzeren Maagden.

Op de een of andere manier komt de naam Iron Maiden meer dan eens in me op, wanneer cd's uit de power metalhoek hun rondjes in mijn speler draaien. In eerdere recensies van genregenoten heb ik bepaalde bands bijvoorbeeld verweten dat diens zangers te vaak teveel als Bruce Dickinson willen klinken, terwijl de betreffende bandleden vaak geen enkele moeite lijken te doen om hun traditioneel klinkende metal, nog enig eigen smoelwerk mee te geven.

In dat opzicht is de derde langspeler van Morifade ietwat andere koek. Is 'Domination' geen power metalplaat dan? Nou, ik dacht het wel, maar wel eentje van een band die iets eigentijdser voor de dag komt, dan veel van haar genregenoten. Deze Zweden komen allerminst ingedut of initiatiefloos voor de dag en houden het tempo - een enkele vertraging en semi-ballad daargelaten- graag hoog.

Geen grote verrassingen op dit derde album, waaeop Morifade bedient zich andermaal bedient van felle heavy metalriffs en dik aangezette toetsenpartijen, ondersteund door een vlot en strak klinkende ritmesectie en dubbele vocalen. Bovendien beschikt dit zeskoppige gezelschap in de persoon van de typische heavy metalvocalist Stefan Petersson over een een luidruchtig uithangbord, die met een Dickinson-imitatie nog niet eens zo'n gek figuur zou slaan in Hennie Huisman's Soundmixshow, of Idols wellicht.

Andy La Rocque - actief in de band King Diamond, maar zo langzamerhand meer aan het werk als producer - voorzag 'Domination' binnen de muren van de Los Angered Studios van een vol en breed geluid. De betere productie is dan ook het voornaamste verschil met 'Imaginarium' uit 2002. Karmageddon brengt overigens ook een digi-pack van 'Domination' (eerste 5.000 stuks) uit, met daarop vijf bonustracks.

79

Website Morifade