Recensie: Revoltons - Night Visions (LMP) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 18 december 2003
Revoltons - Night Visions (LMP) (CD) Van het label Limb Music hebben wij de laatste tijd een behoorlijk aantal promo’s ontvangen. Dit label voorziet de behoeftige vooral van veel kwalitatief goede power metal. Bekendste bands van dit label zijn ongetwijfeld het Italiaanse Rhapsody en het Duitse Vanden Plas. Laatstgenoemde zou ik echter niet scharen onder de noemer power metal, maar meer richting progressive metal.

Mijn luisterend oor is in dezen aangewend ter recensie van het debuut van het evenals Rhapsody uit Italiλ afkomstige Revoltons. Na Vanden Plas, wordt met het uitbrengen van dit schijfje de catalogus van LMP verder uitgebreid met meer aan progressive metal gelieerde muziek. Iets wat ik zeker kan waarderen. Derhalve vind ik deze uitgave een welkome aanvulling in mijn verzameling.

Revoltons is opgericht in 1991 en heeft in den beginne geopereerd als hardrock coverband. Pas in 1997 zijn ze overgestapt op het schrijven van eigen werk. Wegens bezettingsproblemen heeft het nog tot 2000 geduurd voordat hun eerste demo verscheen. Ook na het uitkomen van de tweede demo in 2001 bleek dat de problemen met de bezetting nog niet voorbij waren. Zowel zanger als drummer en bandlid van het eerste uur Pietro Corona stopten er mee. Laatstgenoemde kon de combinatie band/baan niet aan. Tragisch genoeg overleed hij kort daarop aan een hartaanval op 26 jarige leeftijd. Hun eerste cd 'Night Visions' is dan ook aan hem opgedragen.

In verband met het ontbreken van een vocalist zijn in eerste instantie de instrumentale versies van de nummers opgenomen. Na het inlijven van zanger Andro zijn daar zijn vocalen aan toegevoegd. Met het eindproduct is daarop de deal met LMP in de wacht gesleept. De cd bestaat uit acht songs, aangevuld met een intro en een akoestisch instrumentaaltje. Sterkste nummer vind ik 'Hands of Magellano', welke ook op de begrafenis van wijlen Pietro Corona is gespeeld. Minpunt van het album vind ik de ballade 'Malcolms Drama'. Naast het feit dat ik het een slap nummer vind, komt ook de zang, die over het algemeen de toets der kritiek goed doorstaat, niet lekker uit in dit nummer. Het zingen van een gevoelige ballad vereist toch andere zangkwaliteiten. In 'The Old Walls' komt toch ook nog het echte power metalgevoel boven drijven. Al met al is dit mijns inziens ιιn van de beste uitgaven van Limb de laatste tijd en wordt mede door deze cd het label ook steeds interessanter voor de prog-metal liefhebbers.

79

Website Revoltons