Recensie: Cryonic Temple - Blood Guts & Glory (LMP) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 14 december 2003
Cryonic Temple - Blood Guts & Glory (LMP) (CD) De bandnaam Cryonic Temple is afgeleid van het begrip Cryo-technologie. Dat houdt in: het laten bevriezen van je lichaam, om deze vervolgens in de verre toekomst weer tot leven te laten wekken. Deze betekenis staat haaks op de indruk die ik van 'Blood Guts & Glory' krijg. Dit album ademt namelijk een traditionele, old school sfeer en is zodoende eerder een reis door het verleden, dan richting het ongewisse. We hebben het dan over het roemruchte verleden van de heavy metal. Tegenwoordig doorgaans getypeerd als power metal.

Nu dit genre langzaam weer aan populariteit en dus aan zeggingskracht wint en ook gestaag van haar oubollige imago af lijkt te komen, dienen zich uiteraard ook weer de nodige 'nieuwe helden' aan het strijdtoneel aan. Uitgerust met metalen banden, lange wapperende manen en een vastberaden blik toont Cryonic Temple zich klaar voor de strijd. De band heeft dan ook de nodige troeven in handen. Niet alleen gaat van deze tweede volwaardige plaat een oprecht en vertrouwd heavy metalgevoel uit, ook is het songtechnisch allemaal dik voor mekaar en profileren de bandleden zich ieder afzonderlijk als prima muzikanten.

Zo laat zanger Johan Johansson horen in het bezit te zijn van een puike metalstem. Niet alleen overtuigt hij in de middelste regionen, hij gaat zich ook met succes te buiten aan hoge uithalen. Tevens is de strak geoliede gitaartandem Esa Ahonen en Leif Collin prima op dreef en doet me bij tijd en wijlen zelfs licht denken aan de broertjes Amott van landgenoten Arch Enemy. Maar slechts ten dele, dus pin me hier nou niet op vast. Luister bijvoorbeeld naar 'Thunder And Lighting' en je kunt je wellicht vinden in die opvatting. Net zoals bij de meeste bands in dit genre, waart de geest van Iron Maiden overduidelijk rond op dit album. Daarmee doel ik niet slechts op Johan's zanggeluid, maar ook zeker op het melodieuze en authentieke gitaarwerk.

Hier hangt wel het volgende nadeel mee samen. Cryonic Temple is gespeend van elke vorm van originaliteit. Zij laten niks horen wat je al niet eens eerder van andere bands hebt gehoord. Zo hebben, naast het eerder aangestipte Iron Maiden, de Duitsers van Helloween ook duidelijk hun sporen nagelaten op 'Blood Guts & Glory'. Zij maken dit echter goed door aan te tonen het kunstje tot in de puntjes te beheersen. Verder is het album gestoken in een productionele jas waar niks op af te dingen valt. Liefhebbers van solide en goed uitgevoerd krachtmetaal kunnen toehappen.

83
Website LMP