Recensie: Nasum - Helvete (Relapse) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 24 november 2003
Nasum - Helvete (Relapse) (CD) Na 'Inhale/Exhale' en 'Human 2.0' hier dan de nieuwe Nasum plaat. Hij was in Nederland nog niet te krijgen, maar een volwaardige grindcorefan als ondergetekende maakt hier geen enkel probleem van en laat deze plaat, evenals de nieuwe Regurgitate, gewoon even uit Amerika overkomen. Angstvallig ging het laatje van de CD-speler open, Helvete er in, even wachten, het zweet brak uit, zal het nog weer toffer zijn dan 'Human 2.0'?

Bam, de eerste strakke klanken van Nasum in het welvertrouwde geluid wat we allemaal van Mieszko gewend zijn! Helemaal te gek vind ik 'em! 'Helvete' ligt echt in het verlengde van voorgaand manteriaal: van het logge 'Inhale/Exhale' naar het agressieve 'Human 2.0'. Retestrak ingespeelde, lekker in het gehoor liggende loopjes, coole baslijnen en lekkere drumpartijen omlijsten het blastende grindcore geweld. De (veelal) krijsende zanglijn vind ikzelf erg goed bij deze muziek passen, maar ook de vette 'growl' blijft niet achterwege op deze plaat. Nasum werd beschouwd als de ultieme grindcore band, nou, ik moet zeggen als ervaren grindcorefan, vind ik dat erg moeilijk te zeggen zonder het vaakgehoorde hokje buiten beschouwing te houden.

'Additional musicians' is wel redelijk een trend tegenwoordig. Hier met o.a. Rickard Alriksson (hoe kan het ook anders) die we allemaal wel kennen van Regurgitate. Misschien leuk te vermelden; Jesper Liverod heeft de band verlaten vanwege zijn andere bandje Burst (volgens mij zat hij altijd al bij Burst, maar heeft hij Nasum even uit de brand geholpen) maar Urban Skytt (Regurgitate) is ge-enterd als 2e live-gitarist, maar blijft ook nog aktief in Regurgitate. Helaas is de toer van Nasum afgelast. Nasum heeft het weer geflikt om een briljant album te maken. Ik moet dit dan ook wel een hoog cijfer geven en ik kijk al uit naar het vervolg hiervan!

90

Website Nasum