Recensie: Byatis - Dark Abysses Of Memory (Skull Fucked) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 21 november 2003
Byatis - Dark Abysses Of Memory (Skull Fucked) (CD) Een stinklelijke hoes, die snel met Fotoshop in elkaar lijkt te zijn gezet is het eerste dat me opvalt aan het debuut van dit Franse death metalgezelschap. Gelukkig heeft Byatis muzikaal de zaakjes een stuk beter voor elkaar. Hetgeen zij op 'Dark Abysses Of Memory' laten horen is namelijk bepaald niet misselijk en valt te omschrijven als brute, moderne death metal, die bij tijd en wijlen flink tegendraads is en een redelijk hoog hak-op-de-tak gehalte kent.

Ondanks dat er al legio bands zijn die een zelfde soort technische death metal spelen - diepe grunts, blastbeats en razende riffs - weet Byatis, die oorspronkelijk door het leven ging als Trepanation en pure grind speelde, wel redelijk een eigen draai te geven aan het genre. Op veel momenten zijn de invloeden van voornamelijk Amerikaanse bands duidelijk hoorbaar (Deeds Of Flesh, beetje Skinless), maar deze Fransen onderscheiden zich enigszins door hun ongewone gitaarspel, vooral door het inbouwen van solo's op nogal onverwachtse momenten. Ook springen zij creatief om met het begrip 'tempowisseling', waardoor het geheel een lekker freaky sfeertje krijgt.

Als Byatis in de VS zou resideren, was de band ongetwijfeld al ondergebracht bij een toonaangevend label, met alle promotionele voordelen van dien. Met het Franse paspoort dat deze heren in hun achterzak hebben, moeten zij het stellen met het undergroundlabel Skull Fucked. Niet dat Byatis een enorm wereldschokkende band is, maar 'Dark Abysses Of Memory' doet niet onder voor veel genregenoten op grotere labels.

80
Website Byatis