Recensie: Shadows Dance - A Quatrain For The Damned (Ebony Tears) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 20 november 2003
Shadows Dance - A Quatrain For The Damned (Ebony Tears) (CD) Het wordt 's avonds eerder donker, de bladeren gaan vallen. Coldblood Industries had geen beter moment kunnen uitkiezen om Ebony Tears te lanceren, een sublabel dat zich enkel bezig zal houden met atmosferische en gothische (metal)bands. De eerste release van dit sublabel is het debuut van het Griekse Shadows Dance, dat hiervoor een viertal demo's uitbracht. Oorspronkelijk hield dit gezelschap zich bezig met het spelen van symfonische death metal, maar daar is op dit debuut niet veel meer van terug te horen.

Sporadisch komt er nog een grunt aan te pas en worden er death metal-snelheden gehaald ('Until The Young Whore Sings'). In plaats daarvan bedient vocalist Sahmon Naar zich nu voornamelijk van druilerige, cleane vocalen, is gitarist Dimitris meer bezig met sfeeropbouwende gitaarpartijen in plaats van snelle riffs en kan drummer Vlasis het ook een stuk rustiger aandoen. Daarnaast maken zij ditmaal veelvuldig gebruik van vrouwelijke vocalen, toetsen, violen en is er zelfs een heus koor te horen.

Het album gaat hoopvol van start met het opzwepende (voor dit genre althans) 'Licking The Limbs Of The Abyss'. Up-tempo gitaar- toetspartijen worden afgewisseld met sfeervolle passages, mooie solo's en de al genoemde vrouwelijke vocalen. Maar naar mate het album vordert vervalt de band iets te vaak in een herhalingsoefening en wordt er druilerig voortgekabbeld, ondersteunt door een uitgekauwde riff. Bovendien gaan de eenzijdige vocalen van Sahmon me ook best snel vervelen. Toch is Shadows Dance erg goed in het creλren van een desolate en neerslachtige sfeer en dit album zal bij liefhebbers van bands als Therion en Moonspell dan ook zeker niet in slechte aarde vallen. Mij weet het desalniettemin niet de volledige speelduur bij de les te houden.

73
Website Shadows Dance