Recensie: Gothic Knights - Up From The Ashes (LMP) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 14 december 2003
Gothic Knights - Up From The Ashes (LMP) (CD) Brooklyn. Bij het horen van de naam van de thuishaven van dit gezelschap denk ik eerder aan bands als Biohazard, Type O Negative en Life Of Agony. Dat dit deel van Manhattan niet alleen dergelijke bands, voorzien van overdadig getatoeëerde schreeuwlelijkerds, te bieden heeft bewijst Gothic Knights, dat inmiddels alweer bij album nummer drie is aangekomen. Net als bij Cryonic Temple (en eigenlijk net als het overgrote deel van de bands onder de hoede van het Duitse Limb Music) is bij deze jongens aan tafel power metal het voornaamste gespreksonderwerp. Deze gotische ridders scheppen namelijk ook op uit de grote pan soep, die door vaandeldragers (én chef koks) als met name Iron Maiden met zorg is bereid.

Er zijn muzikaal dan ook genoeg raakvlakken met de band Cryonic Temple. Gothic Knights klinkt alleen een tikkeltje rauwer, donkerder en minder orkestraal, wat mogelijk een gevolg is van de woonplaats van deze ridders en het leefklimaat aldaar. Ook variëren deze Amerikanen veel meer met snelheden en tempo's. Hierdoor heeft de muziek op 'Up From The Ashes' naast de overduidelijke metalen wortels ook de nodige invloeden uit de (hard) rock in zich. Goede voorbeelden daarvan zijn 'Guardian Archangel' en 'Sleepy Hollow'. Laatstgenoemde track oogt aanvankelijk als een ingetogen ballad, maar ontpopt zich gaandeweg als een opstandige metaltelg. Dit is eigenlijk het meest opvallende nummer en het zijn dit soort nummers waardoor 'Up From The Ashes' wint aan dynamiek en afwisseling.

Nadeeltje vind ik dat zanger Rick Sanchez niet echt een eigen stemgeluid heeft. Oh jazeker, zijn stem is zuiver, krachtig en staat vier overeind, maar - en dat geldt voor veel soortgelijke bands - het lijkt mij toch net iets te vaak op een Bruce Dickinson sound-a-like competitie. Ook kunnen we concluderen dat deze mannen helaas nog een overeenkomst hebben met eerder genoemde labelmates. Want ook Gothic Knights laat op deze derde langspeler teveel horen wie hun grote helden zijn en is er weinig sprake van zoiets als een eigen smoel.

71

Website LMP