Recensie: Despise/Imperial Foeticide - Another Way, Another Narration (Eigen beheer) (Split-CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 29 oktober 2003
Despise/Imperial Foeticide - Another Way, Another Narration (Eigen beheer) (Split-CD) Wel, weer een schijfje om je buren mee te pesten! Een split cd'tje van Twee Tsjechische bandjes genaamd Depise en Imperial Foeticide. Het eerste wat mij opvalt bij het beluisteren van dit schijfje is dat beide bandjes toch wel wat van elkaar weg hadden; nadere inspectie in het van teksten voorziene boekje verklaren een hoop; Imperial Foeticde bestaat uit vier leden van Despise. Laat ik er dan voor het gemak van uit gaan dat de band Despise een projektje begonnen is wat Imperial Foeticide heet, wegens het verschil van 'muzieksmaak'

Despise met hun acht(!) tallige bezetting op deze opname, bestaat uit twee gitaristen, twee bassisten, een vocalist en een knakker die de drumcomputer netjes geprogrammeerd heeft. Verder worden de vocalen van backing verzorgd door 'Strap' (Tomas Stulik Intervalle Bizarre) en'Barney' (Roman Tygl Perversist) Dikke vette death metal is waar Despise voor staat! Na een eerste keer luisteren dacht ik: "hmm, best cool" Maar nu, na een keer of vijf de plaat te hebben geluisterd, besef ik dat dit toch wel een muziekstroming is waar ik me in kan vinden! Lekkere stampcore zoals we wel gewend zijn van Cannibal Corpse, Suffocation en El Kaso Urkijo, maar ook de grindcore wordt niet vergeten! Veelal natuurlijk gebaseerd op bands als Damnable, maar dat zal mede komen door de drumcomputer.

Vele breaks en bassloopjes passeren de revue, wat mij dus doet denken aan bands als Deranged! Leuke afwisselingen met de verschillende zanglijnen, netjes verzorgd in stereo, doen mij ook altijd zeer goed voelen. Na een hele dag balen op je werk waar je het niet met je collega's en je baas kan vinden is dit een goede uitleefmanier!!

Zittende achter mijn befaamde Ludwig drumkit uit de jaren '60 wacht ik wat Imperial Foeticide me te brengen heeft. De eerste klanken: 'Hey, dat klinkt bekend! Hhmm, wat bijstellen qua bass en volume en we kunnen! Wel, dat hoopte ik. Imperial Foeticide is een te gek grindcoreproject, maar voor drummertjes als ik een onbegonnen opgaaf. Misschien dat het zo hoort. Ik vind het geheel wat 'over the top', zeg maar. Best coole nummers en vette rifs, maar de drums (computer) is net wat te snel en te strak. Dat had wat minder gemogen en dan had het wat realistischer geklonken. Begrijp me niet echter verkeerd, ik vind het vet! Grindcore met wat snufjes, zeg maar.

De zang doet me wat denken aan Lee Dorian, voordat hij z'n baard in de keel kreeg en naar een Cathedral ging verhuizen! Alienation Mental!!! Jaaaah, dat is het! Daar lijkt dit op. Ik zat er al een hele tijd op te broeden. Misschien een compliment, misschien een belediging, dat weet ik niet. Ik vind het allemaal wel vet. Ook Imperial Foeticide wel. Alleen jammer dat de bassdrum net een tikkeltje te hard staat, maar met je getrainde grindcore-gehoor is er wel doorheen te luisteren en hoor je wat de mensen verder nog voor je in petto hebben! Ja, Despise/Imperial Foeticide is wel een plaat die ik zou aanschaffen als ik de kans zou krijgen!! > Er schijnt een CD-rom bonus aan deze release vast te zitten, maar op mijn > promo exemplaar is dat niet het geval! Misschien kan je even naar de sites surfen.