Recensie: Sun Caged - Sun Caged (Lion Music) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 29 oktober 2003
Sun Caged - Sun Caged (Lion Music) (CD) Een ‘Dream Theater-kloon van zeer hoog niveau’ is het eerste wat in mij opkomt na het titelloze debuut van het Nederlandse Sun Caged voor het eerst te hebben gehoord. Ook na een aantal luisterbeurten kan ik mijzelf nog steeds in deze beschrijving vinden. Sun Caged is opgestart als project door drummer Dennis Leeflang (ex-Within Temptation) en gitarist Marcel Coenen (Lemur Voice) en na het ter ziele gaan van Lemur Voice gepromoveerd van project tot volwaardige band. Evenals Dream Theater hebben er in den beginne een aantal bezettingswisselingen plaatsgevonden en was ook het vinden van een passende vocalist het grootste probleem waardoor op de eerste demo enkel gastzangers acteren.

Inmiddels bestaat de band naast genoemde personen nog uit zanger André Vuurboom, toetsenist Joost van den Broek en bassist Rob van der Loo. De start van het openingsnummer Sedation vertoont grote gelijkenissen met de aanvang van het nummer 'Paradigm Shift' van Liquid Tension Experiment (project met drie DT-leden) hetgeen ook nog eens het openingsnummer is van de eerste cd van genoemd project wat de gelijkenis alleen maar versterkt. Ik vraag mij dan ook af waarom de band ervoor heeft gekozen om de cd met dit nummer te openen. Mijns inziens staan er op deze cd meer geschikte nummers om het album mee te openen, bijvoorbeeld het nummer 'Soil'.

De overige zeven nummers zijn allen van eenzelfde hoog niveau waarbij het nummer 'Sun Caged', voorzien is van een fabuleuze gitaarsolo. Een aantal nummers of delen daarvan zijn eerder onder andere titels al op demo’s verschenen, soms ook met een andere tekst, maar nu wel beter opgenomen, en gemixt door Arjan Lucassen (Ayreon) wiens invloed naast de mix ook te horen is in het toetsenspel van Joost vande Broek. Met name in het nummer 'Home' waar de toetsenpartij verdraaid veel weg heeft van wat Erik Norlander met zowel Ayreon als Lana Lane eerder ten gehore heeft gebracht.

Ook het artwork is goed verzorgd en vormgegeven. Ik neem aan de band er op een gegeven moment wel eens strontzat van zal worden om steeds met Dream Theater vergeleken te worden. Daarom zou Sun Caged er goed aan doen om ook te gaan werken aan een eigen smoel. Om niet altijd een goede tweede te blijven en zodoende een eigen plek in dit genre te veroveren. De kwaliteiten daarvoor zijn namelijk zeker aanwezig. Ik zie dan ook met zeer grote belangstelling uit naar het vervolg!

85

Website Sun Caged