Recensie: Lemmy (E1 Entertainment) (DVD)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 31 januari 2011
Lemmy (E1 Entertainment) (DVD) Na met een aantal trailers en veel positieve kritieken al in de stemming te zijn gebracht, is ‘ie er nu eindelijk: ‘Lemmy’, de rockumentary rond Motörhead-frontman en fenomeen Lemmy Kilmister. Maar liefst drie jaar is er aan gewerkt door de filmmakers Greg Olliver en Wes Orshoski, die Kilmister gedurende die periode intensief volgden en en passant een keur aan beroemdheden optrommelden om zijn of haar Lemmy-gerelateerde zegje te doen. Het levert een boeiend inkijkje op in het tot de verbeelding sprekende bestaan van de oerrocker, waarin vaste waarden als whiskey cola en amfetaminen als vanzelfsprekend samengaan met common sense.

We zien een anekdotes opreutelende Lemmy in de Rainbow, zijn vaste hangout aan de Sunset Strip in Los Angeles, op tour met Motörhead, als special guest op de planken met Metallica en thuis temidden van zijn vele relikwieën en zijn enorme collectie nazi-parafernalia. Met naast hem op de bank zijn zoon Paul. En dat (en Motörheads voorliefde voor Family Guy) is ook meteen de enige ‘onthulling’ van ‘Lemmy’, dat verder voor de echte fan en voor hen die bekend zijn met ‘Live Fast, Die Old’, een on the road-docu van de BBC, geen grote verrassingen in petto heeft.

Niet dat dit de film minder interessant maakt, want met ‘Lemmy’ levert het filmmakersduo een onderhoudende rockumentary af die niet alleen voor de trouwe achterban het kijken meer dan waard is. Al had ’t wel gerust wat minder kritiekloos gemogen allemaal. Want hoe indrukwekkend de lijst opgetrommelde celebs ook wezen mag – Dave Grohl, Ozzy, het voltallige Metallica, Scott Ian, Alice Cooper, Ice-T, Slash, Dee Snider, to name but a few – de niet aflatende stroom loftuitingen aan het adres van Kilmister begint naarmate de speelduur vordert wel wat vermoeiend te worden. Bekijk hieronder de trailer van ‘Lemmy’ en het eerste deel van ‘Live Fast, Die Old’.

Gerco Zwiers

http://www.lemmymovie.com

http://www.imotorhead.com