Recensie: As It Burns - Mortal Dusk (Coldblood Industries) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 23 september 2003
As It Burns - Mortal Dusk (Coldblood Industries) (CD) Met bands als Monolith, I.N.R.I. en Katafalk onder haar hoede begint Coldblood Industries steeds meer een uithangbord van nieuw Nederlands metaltalent te worden. Sinds kort mag ook het Groningse As It Burns zich tot deze stal rekenen en ook deze keer ligt de lat hoog. Met 'Mortal Dusk' schotelt As It Burns de luisteraar namelijk een zeer strak uitgevoerde portie death/black metal voor, die bovendien flink aangelengd is met een scheut thrash en atmosferische keyboardpartijen.

De kwalitatief hoogstaande nummers kenmerken zich door op maat gesneden thrash riffs - van stuwend en razend naar beukend mid-tempo-, overrompelend en kneiterstrak drumwerk en smerige onheilspellende vocalen, tegen een achtergrond van melodieuze sferische toetsen, die zorgen voor een mooi vol geluid. Een positief kenmerk van deze plaat is dat melodie en agressie prima met elkaar in evenwicht zijn, al zijn de nummer hier en daar wel net wat teveel 'volgepropt' met toetsen. Ik vind de band op haar best vind als het gaspedaal diep ingedrukt wordt, maar op mid-tempo weten de heren ook het nodige gezag in te boezemen.

Geluidstechnisch is alles dik in orde, zoals we gewend zijn van de Franky's Recording Kitchen, waar God Dethroned/Autumn-gitarist Jens v/d Valk de productie voor zijn rekening nam. Het album heeft een vol en helder geluid meegekregen waarin de kwaliteiten van dit zestal goed belicht worden. Het machtige 'Holy Waste', het razende titelnummer en het beukende 'The Skintrade' zijn wat mij betreft de positieve uitschieters op dit vette album. Een dikke veer in de kont voor de heren van As It Burns!

80

Website As It Burns