Recensie: Sacriversum - Mozartia (Metal Mind) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 9 september 2003
Sacriversum - Mozartia (Metal Mind) (CD) Het Poolse gezelschap Sacriversum is niet vies van een conceptalbum meer of minder. Handelde hun vorige album nog over het leven van schrijver Samuel Beckett, dit (vijfde) album staat geheel in het teken van de componist Mozart. Dit alles is muzikaal verpakt in, zoals de band het zelf graag zegt: melodieuze gothic death metal met klassieke heavy metalinvloeden. Die beschrijving dekt in dit geval prima de lading. In de mooie sfeeropbouwende nummers op dit album zijn namelijk elementen van alle genoemde genres terug te vinden. Staccato riffs, straffe drums en heftige grunts gaan hand in hand met sferische, meeslepende passages, lang uitgesponnen solo's, symfonische zijwegen en de vrouwelijke vocalen van ene Kate.

En daar zijn we dan ook meteen bij de zwakke schakel van de band terechtgekomen. Men zegt wel eens dat een band zo sterk is als haar zwakste schakel en dit gezegde gaat bijzonder pijnlijk op voor Sacriversum. Want hoe mooi en sterk de composities ook zijn en hoe mooi er ook op prachtige symfonische wijze naar climaxen toegewerkt wordt, de zangeres flikt het steeds om met haar ongeďnspireerde en ronduit valse stemgeluid roet in het best smakelijke eten te gooien. Deze jongedame heeft duidelijk moeite met de hoge regionen en haalt daardoor keer op keer het op zich sterke songmateriaal naar beneden. Bovendien gaat ze niet alleen bij de hoge uithalen onderuit, ook bij de de lage zangpartijen weet ze niet te overtuigen.

Ik kan de band dan ook het enkel het volgende advies geven: Loyalty won't pay the bills, dus drop die tante, zoek een geschikte vervangster en klaar is kees. De potentie is namelijk duidelijk aanwezig.

72
Website Sacriversum