Recensie: Tomorrow's Eve – Mirror Of Creation (Source Of Deluge) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zaterdag 26 juli 2003
Tomorrow's Eve – Mirror Of Creation (Source Of Deluge) (CD) Tomorrow’s Eve is een progressieve metalband uit Duitsland. De band is opgericht in 1998 en na hun debuut ‘The Unexpected World’ uit 2000 heeft de band nu hun tweede album uitgebracht met als titel ‘Mirror of Creation’. Zoals vaker in dit genre gebeurd, heeft de band er voor gekozen om een conceptalbum te maken. Het verhaal handelt over het thema de ‘absolute optimalisering en controle over de menselijke genen’ en vertelt het verhaal van een experiment waarbij embryo’s met gemanipuleerde genen worden gekweekt en waarvoor een aparte wereld is gecreëerd, ver weg van de echte wereld. Omdat bij de promo-uitvoering van de cd welke ik heb ontvangen de teksten ontbreken, kan ik niet echt beoordelen hoe verder tekstueel uitvoering wordt gegeven aan het gekozen onderwerp. Wel kan ik vertellen dat het onderwerp mij zeker niet aanspreekt en er ook al vaker soortgelijke “experimenten” zijn beschreven in zowel gezongen als verhalende vorm, lees bijvoorbeeld het boek ‘Het Fransiscus Complot’ van Dean R. Koontz.

Wat de muziek betreft kan ik echter alleen maar positief zijn. Na een onheilspellend intro worden zeven full-size nummers (met een gemiddelde lengte van zo’n 9 minuten) ten gehore gebracht opgevuld met een aantal voornamelijk instrumentale bruggen. De nummers zitten goed in elkaar, elke instrumentalist heeft zijn plaats en is van zeer hoog niveau, vooral het drumwerk (interessante dubbel-bassdrum partijen) kan mij wel bekoren.

De muziek staat af en toe bol van de instrumentale virtuositeit maar blijft toch open en transparant. Bovendien is de zang niet eens zo heel erg Duits. Zeker geïnspireerd door de nummer 1 band in dit genre Dream Theater en vergelijkbaar met landgenoten Vandenplas en Everon heeft Tomorrow’s Eve met ‘Mirror of Creation’ een knap stuk werk afgeleverd en daarbij tevens de aansluiting gevonden met laatstgenoemde bands. Rest mij nog te zeggen dat ook het art-work van de cd goed verzorgd is.

85
Website Tomorrow\'s Eve