Recensie: Salem – Collective Demise (System Shock) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 15 juli 2003
Salem – Collective Demise (System Shock) (CD) De death/thrash metalformatie Salem schijnt in thuisland Israël een behoorlijke cultstatus te genieten. Ook niet verwonderlijk als je je bedenkt dat dit gezelschap al actief is sinds 1985. Toch heeft de band, afgezien van twee demo’s en een 7”, tot op heden slechts vier albums op haar naam staan: ‘Creating Our Sins’ (’92), ‘Kaddish’ (’94) en ‘A Moment Of Silence’ (’98). Op laatstgenoemde album werkte de band zelfs met producer Colin Richardson, die zijn naam eerder verbond aan bands als Fear Factory en Machine Head.

Dat we hier niet met groentjes van doen hebben blijkt na beluistering van ‘Collective Demise’ dan ook al snel. Op dit vierde album laat Salem ons een pot zeer vet uitgevoerde thrash metal horen, welke doorspekt is met death metalinvloeden. De band klinkt kundig, maar vooral nog erg gedreven. En ook zonder Colin Richardson is het de band gelukt om een vet geluid te realiseren. Ondersteund door moddervette riffs beuken nummers als ‘Slave’, ‘Act Of Terror’ en ‘Decadence In Solitude’ heerlijk weg. Ook weet de band op mid-tempo te imponeren. Bijvoorbeeld met het Hypocrisy-achtige ‘Dead Eyes’.

Op een aantal nummers wordt zanger Zeev Tananboim bijgestaan door een voor mij onbekende zangeres. Deze ‘additional vocals’ voegen het ene moment (‘Coming End Of Reason’) meer toe, dan het andere (‘Feed On Your Grief’). Nu we het toch over de vocalen hebben: zanger Zeev beschikt over een ruige strot, maar heeft weinig dynamiek in zijn stem, waardoor zijn grunts nogal monotoon aandoen.

Zoals titels als ‘Act Of War’ en ‘Act Of Terror’ al doen vermoeden, wordt er tekstueel fel geageerd tegen de zelfmoordactiviteiten van de Palestijnen. Dit wordt nog eens benadrukt door de bijgeleverde cd-rom waarop in een drietal videoclips de visie van de band wordt weergegeven.

79
Website Salem