Recensie: Battlelore - The Last Alliance (Napalm) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 2 november 2008
Battlelore - The Last Alliance (Napalm) (CD) Liefhebbers van zwaardengekletter, gigantische veldslagen en vooral op Tolkiens Lord Of The Rings gebaseerde Good Vs. Evil-verhalen kunnen hun hart ophalen met de nieuwe plaat van Battlelore. De ‘epic fantasy metal’ van de band neemt op ‘The Last Alliance’ weinig verrassende wendingen. Het concept is daarentegen vele malen sterker uitgevoerd dan op de voorgaande albums. In het verleden waren de vele elementen nogal doorsnee te noemen. Voorbeeld daarvan waren de vocalen van het Beauty and the Beast-duo; grunter Tomi Mykkänen en zangeres Kaisa Jouhki.

Tomi's grunt kwam altijd wat geforceerd over, terwijl de lieflijke zang van Kaisa niet meer dan een aardige toevoeging was. Blij verrast was ik dat zij beide, hoewel nog geen hoogvliegers, veel beter zijn geworden. Vooral Tomi's battle grunts zijn een stuk krachtiger, zoals goed te horen is in ‘The Great Gathering’. De songs op ‘The Last Alliance’ zijn overwegend mid-tempo. Er zijn minder dubbele-bass passages en de groep lijkt zich nu wat meer op de symfonische kant van de muziek te richten, getuige de prominente keyboards.

Hoewel dit de composities een stuk meeslepender maakt, slaat de band hier af en toe wel in door en mag het geheel gerust wat harder de volgende keer. De warme productie laat elk onderdeel van de muziek prima naar voren komen, zodat er niks verloren gaat in het bombastische totaalgeluid. ‘The Last Alliance’ laat kortom een Battlelore horen dat op elk punt is gegroeid.

80

Wout van Leuveren

Muziek van 'The Last Alliance' op: Myspace.com/battlelore

Website Battlelore