Recensie: Trivium – Shogun (Roadrunner) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 1 oktober 2008
Trivium – Shogun (Roadrunner) (CD) Als iemand me in 2003, na het uitkomen van Triviums eerste langspeler ‘Ember To Inferno’, had verteld dat deze band zou uitgroeien tot een van de beter verkopende bands van Roadrunner had ik daar waarschijnlijk sterk mijn twijfels over gehad. Toch gebeurde precies dat. Na begin 2005 te zijn opgepikt door het van origine Nederlandse label en op een dieet van non-stop touren te zijn gezet, wist de jonge band in rap tempo wereldwijd naam te maken en door te stomen naar het koppeloton der metalbands.

Net als op de twee voorgaande platen laat de band zich op ‘Shogun’ rijkelijk inspireren door het klassieke metalwerk en wordt er (dus) royaal met gitaarsolo’s gestrooid. Wel is het nieuwe materiaal een tikje agressiever van toon en – nog belangrijker – een stuk minder Metallica-gefixeerd. Want dat het vele touren met die band zijn sporen had nagelaten op het voorlaatste ‘The Crusade’ is een understatement van jewelste. Maar de heren lijken zich deze terechte kritiek te hebben aangetrokken.

Hoewel ook op ‘Shogun’ invloeden van onder meer Metallica én Machine Head doorklinken, weet de band deze inmiddels een stuk beter te verhullen en te integreren in een meer eigen geluid. Een volwassener geluid ook, dat aantoont dat de band niet stilgezeten heeft. Als slagroom op de spreekwoordelijke taart is deze vierde Trivium-plaat uitgerust met een bruisende en onberispelijke productie, van de hand van Nick Raskulinecz (o.a. Death Angel, Shadows Fall).

84

Gerco Zwiers

Muziek van 'Shogun' op: Myspace.com/trivium

Website Trivium