Recensie: Impending Doom – Beyond The Altar Of Obscurity (Voice Of Life)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 15 juli 2003
Impending Doom – Beyond The Altar Of Obscurity (Voice Of Life) De Duitse metalband Impending Doom vindt haar oorsprong in 1993, wanneer gitaristen Marcus Regel en Uwe Roedel, tezamen met bassist Thomas Born en zanger Andreas Kaufmann de koppen bij elkaar steken om een band te formeren, toen nog onder de naam Black Prophecy. Sindsdien heeft de band niet alleen een hele rits releases op de mensheid losgelaten, ook heeft de band zich sinds die tijd stevig genesteld in de Duitse undergroundscene.

De band bestaat dit jaar tien jaar. Om dit jubileum luister bij te zetten heeft de band een dubbel cd uitgebracht, met daarop een verzameling van het werk van Impending Doom door de jaren heen. Dat willen zeggen, vanaf 1996, want in dat jaar zag de eerste demo ‘Pagan Fires’ het levenslicht.

Op de drie studioalbums die de band tot op heden uitgebracht heeft, leek het erop dat de band moeite had te besluiten welk metalgenre eigen te maken. Dat resulteerde in albums die zowel thrash en death als black en doom metal momenten kenden. Zo werkte de band tussen 1993 en 1997 bijvoorbeeld met een toetsenist. Hierdoor is het overall effect nogal wisselvallig. Toch lijkt onvervalste thrash wel aan de basis van het overgrote deel van de songs te staan en zijn er in de vorm van o.a. ‘Headshot Christ’, ‘With Hate And Impurity’ en ‘The Great Pale Hunter’ een aantal puike tracks op dit dubbelalbum te vinden.

Naast eigen materiaal staan er een viertal covers op de dubbel cd, te weten: ‘Raining Blood’ van Slayer (slechte live-opname), ‘Cromlech’ van Darkthrone, ‘Chapel Of Gouhls’ van Morbid Angel (toffe cover, maar minder strak dan het origineel) en ‘Hellhammer’ van Celtic Frost.

Al met al een enerverende collectie underground metal uit Duitsland. Voor geïnteresseerden een leuke manier om de band te leren kennen, maar voor de fan niet echt een must, aangezien er niet één nieuw nummer op staat. Al zal een hoop oud werk tegenwoordig niet zo makkelijk meer te vinden zijn. Een vierde Impending Doom studioalbum kun je hoogstwaarschijnlijk eind dit jaar, begin volgend jaar verwachten.
Website Impending Doom