Recensie: Patriarch – Mankind - The Virus (Eigen beheer) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 4 september 2008
Patriarch – Mankind - The Virus (Eigen beheer) (CD) Hoewel Patriarch al sinds 1988 bestaat, is ‘Mankind - The Virus’ mijn eerste kennismaking met deze Belgische groep. De nodige research leert mij dat hun lange carrière allesbehalve makkelijk is verlopen. Zo is de originele bassist Jan T’Seyen om het leven gekomen bij een tragisch auto-ongeluk en is de band sinds het debuut ‘Prophecy’ bij verschillende platenmaatschappijen onder contract geweest, in wisselende bezettingen. Na het tweede album ‘World Within Worlds’ (1993) volgde een lange periode van aanmodderen met demo’s, waarvan de laatste, ‘Black Harvest’, in 2006 verscheen.

Nog steeds labelloos(!) heeft de formatie de moedige beslissing genomen om een volgende full-length zelf uit te brengen. Patriarch brengt ons een zeer degelijke mix van verschillende subgenres, waarvan heavy metal de boventoon voert. Stevige mid-tempo stukken worden afgewisseld met snellere thrashy gedeeltes. De vele tempowisselingen en prog-invloeden maken van ‘Mankind - The Virus’ een technisch interessant werkstuk.

Met onder andere gesproken stukken uit films, krachtige, van cleane tot ruigere zang en een grote variëteit aan vette gitaarcomposities en solo’s laat Patriarch werkelijk geen mogelijkheid onbenut om de muziek spannend te houden. Wat mij betreft is deze band van harte aan te bevelen aan metalliefhebbers zonder oogkleppen, die een gedurfd album kunnen waarderen. Het is ze gegund, deze doorbijters!

86

Wout van Leuveren

Muziek van 'Mankind – The Virus' op: Myspace.com/patriarchmetalband

Website Patriarch