Recensie: Slipknot – All Hope Is Gone (Roadrunner) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 29 augustus 2008
Slipknot – All Hope Is Gone (Roadrunner) (CD) Op de single ‘Psychosocial’, die ongeveer een maand geleden verscheen, kregen we al een idee van wat we konden verwachten van Slipknots nieuwe studioalbum. Niettemin heeft ‘All Hope Is Gone’ nog wel de nodige verrassingen in petto. Niet dat het negenkoppige monster zijn huisstijl drastisch heeft omgegooid, want ‘All Hope Is Gone’ klinkt van begin tot eind vertrouwd in de oren. Maar op dit nieuwe album vaart de band uit Des Moines, Iowa wel een aanzienlijk melodieuzere koers.

Nog meer dan op ‘Vol. 3: The Subliminal Verses’ kiest Slipknot op ‘All Hope Is Gone’ voor een beheerstere en meer gekanaliseerde aanpak. De massieve ‘wall of sound’ is niet helemaal afgebroken, maar wordt ditmaal steevast vergezeld van riff-georiënteerde mid-tempo’s en zelfs de nodige gitaarsolo’s. Terwijl songs als ‘Psychosocial’, ‘Sulfur’ en ‘Dead Memories’ leunen op fraaie, clean gezongen refreinen van zanger Corey Taylor.

Al maakt hij het in het weke liefdesliedje(!) ‘Snuff’ toch echt even te bont. Opmerkelijk genoeg herinnert vooral het onstuimige titelnummer (en het al even ruige ‘Gematria’) aan de Slipknot zoals we die kennen uit de beginjaren. Maar al met al kunnen we gerust stellen dat deze nieuwe aanpak een onderhoudende plaat heeft opgeleverd. Al klinkt 'ie hier en wel een tikje braaf. Zeker voor een band die twee platen terug nog als een ongeleid projectiel en met het stoom uit de oren ‘people equals shit!’ van de daken schreeuwde.

79

Gerco Zwiers

Muziek van 'All Hope Is Gone' op: Myspace.com/slipknot1

Website Slipknot