Recensie: The Difference – Into A Distant Past (Eigen Beheer)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 27 december 2002
The Difference – Into A Distant Past (Eigen Beheer) Deze Vlaamse metalband is met ‘Into A Distant Past’ aan haar vierde demo toe. In thuisland België hebben de heren al enige bekendheid weten te vergaren en verzorgden zij al de voorprogramma’s van o.a. Lacuna Coil, Celestial Season en landgenoten After All. (Er bestaat overigens ook een Nederlandse After All.) Het geluid van de zes tracks tellende demo ‘Into a distant past’ valt te omschrijven als hardrock/heavy metal met doominvloeden. De klagerige, tergende zang heeft hier en daar wel wat weg van de zanger van My Dying Bride, maar dan met wat minder impact en variatie. Sterker nog, door het gebrek aan variatie in de zang zijn alle nummers niet even goed van elkaar te onderscheiden.

De productie is op een aantal punten voor verbetering vatbaar. Zo klinkt het gitaargeluid nogal dof en dat is jammer. Want The Difference beschikt namelijk over een tweetal talentvolle snarenplukkers. Vooral de leadgitarist weet met zijn spel de nodige sfeermomenten in te bouwen. Het grote nadeel aan het songmateriaal is het feit dat er niet echt naar een climax toegespeeld wordt.

Er wordt naar mijn mening teveel voortgekabbeld. De arrangementen zitten wel goed in elkaar maar de songs kennen erg weinig spanning. Of deze demo ze een deal met een fatsoenlijk label zal opleveren of een brug zal slaan naar het grote metalpubliek waag ik derhalve te betwijfelen. Daarvoor bevindt de muziek van dit vijftal zich mijns inziens teveel in de middenmoot. Daarnaast heb ik het idee dat The Difference ondanks de betrekkelijk lange levensduur, qua ontwikkeling nog tamelijk in de kinderschoenen staat. Met een betere productie en meer afwisselend songmateriaal kan een volgende demo of album denk ik meer opzien baren.

60
Website The Difference