Recensie: Grenouer – Lifelong Days (Locomotive) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 12 augustus 2008
Grenouer – Lifelong Days (Locomotive) (CD) Luisterend naar Grenouers nieuwe plaat ‘Lifelong Days’ is het moeilijk voor te stellen dat deze Russische formatie ooit begon als death metalband. De band rond frontman en zanger Andrej Ind was echter allerminst van plan zijn dagen te slijten binnen de grenzen van dit (sub)genre. Na vier studioplaten breekt de band met death metal en op de treffend getitelde EP ‘Try’ (2006) laat Grenouer zich van een compleet ander kant zien. Treffend, omdat deze EP vooral in het teken stond van het experiment en een band liet horen die nog erg zoekende was naar een nieuw geluid.

Het ziet er naar uit dat die zoektocht ten einde is, want op ‘Lifelong Days’ komen de Russen vele malen coherenter, natuurlijker én overtuigender voor de dag. Grenouer blaast je tegen de grond met een snoeiharde combinatie van modern groovende metal en industrial. Zo klinkt het openende ‘Indecent Loyalty’ als een explosieve mix van Ministry, Static-X en doet in de cleane refreinen zelfs lichtelijk aan ‘ons eigen’ Textures denken.

Dit (hoge) niveau wordt niet de hele rit vastgehouden en ook een sporadische misser (‘Away From Now’) ontbreekt niet. Nog een minpuntje is de cleane zang die hier en daar iets te enthousiast is bewerkt. Maar verder weet Grenouer op ‘Lifelong Days’ toch vooral te overtuigen met een uitstekend geproduceerde plaat vol onstuimige en meer dan eens verdomd aanstekelijke metal die nou eens niet klinkt als al die andere ‘hedendaagse’ metalplaten.

83

Gerco Zwiers

Muziek van 'Lifelong Days' op: Myspace.com/grenouer

Website Grenouer