Recensie: Vespers Descent - Reality Dysfunction (Prime Cuts) (EP)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 8 augustus 2008
Vespers Descent - Reality Dysfunction (Prime Cuts) (EP) Met het in 2005 verschenen full-length debuut ‘Visions In Verse’ in het achterhoofd zou je verwachten dat Vespers Descent inmiddels wel een tweede album klaar heeft. In plaats daarvan komt de Australische melodieuze death metalband met een nieuwe EP. Gebrek aan inspiratie wellicht? Bij een eerste luisterbeurt lijkt het daar wel op. Net als op de voorgaande release hanteert Vespers Descent de bekende ‘Gothenburg death metal’-formule en volgt braaf de paden die bands als In Flames en Soilwork in hun begindagen hebben uitgestippeld.

‘Reality Dysfunction’ doet dan ook sterk denken aan ouder werk van die bands. Bij een tweede luisterbeurt vallen echter meer positieve punten op. Want hoewel er weinig verrassingen zijn ten opzichte van het debuut, bevat ‘Reality Dysfunction’ aardig wat verbeteringen. Ten eerste is de productie (door de band zelf verzorgd) veel vetter en helderder. En de vocalen van zanger Richard Clements, die ergens tussen black metalkrijsen en death metalgrunts in hangen, zijn vele malen sterker dan op ‘Visions In Verse’.

Ook wordt er op ‘Reality Dysfunction’ creatiever omgegaan met gitaarmelodieën. Iets wat goed te horen is in de openingstrack ‘Spectral Awakening’. Al met al heeft Vespers Descent progressie geboekt, al hoop ik wel dat ze op een tweede full-length wat meer variatie en originaliteit in de nummers stoppen. Want dan gaan deze Aussies de grijze middenmoot geheid ontstijgen.

74

Wout van Leuveren

Muziek van 'Reality Dysfunction' op: Myspace.com/vespersdescent

Website Vespers Descent