Recensie: Type O Negative – Life Is Killing Me (Roadrunner) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 23 juni 2003
Type O Negative – Life Is Killing Me (Roadrunner) (CD) Net als je denkt dat een van je meest favoriete bands opgeheven lijkt, is daar plotseling weer een teken van leven. Drie jaar geleden had het niet veel gescheeld of Type O Negative had zichzelf opgeheven (of opgehangen, het is maar net hoe serieus je Peter Steele neemt). Het slappe ‘World Coming Down’ leek op de laatste doodsrochel van een terminale muzikant. Het album miste de scherpte en de energie die de vorige cd’s zo boeiend maakte.

Nu, drie jaar later is er plotseling weer een teken van leven van de ‘Drab Four’. Waar ik eerst bang was voor weer een slap aftreksel van ‘Bloody Kisses’, daar slaat de band nu ineens keihard terug. ‘Life is Killing Me’ is namelijk een Type O waardige cd geworden. De catchy punk/hardcoresongs zijn ruimschoots aanwezig met ‘I Don’t Wanna Be Me’ (Hitpotentie!), I like goils’’ en ‘Angry inch’. Zwelgen in melancholie is ook weer goed mogelijk met het zeer emotionele titelnummer en het met een mooi refrein opgesierde ‘Todd’s Ship Gods’. ‘The Dream is dead’ laat heel duidelijk zien waar Type O de mosterd(gas?) vandaan haalt. Beatles en Black Sabbath all over the place! Wat trouwens voor het hele album geldt. Maar dat maakt Type O juist zo uniek. Melodie en loodzware akkoorden.

Tekstueel heeft de heer Steele zich ook weer van zijn beste kant laten zien. Bij mijn weten is ’Life Is Killing Me’ het eerste pro-euthanasienummer ooit. Het is werkelijk schitterend hoe hij hypocriete artsen een veeg uit de pan geeft. ‘I Like Goils’ zal de mannelijke eigenaren van de Playgirl met Peter niet gelukkig stemmen, daar de heer Steele laat blijken dat hij niet bepaald gediend is van opdringerige versierpraktijken. Maar ja, Type O Negative is nou eenmaal zo’n band die altijd wel mot heeft of wil. ‘Angry Inch’ tenslotte gaat over een film over een mislukte geslachtsverandering. Erg hilarisch, net als vroeger.

Net als vroeger, zo kan je ‘Life Is Killing Me’ het beste opvatten. Degenen die afgehaakt zijn na ‘World Coming Down’ of zelfs ‘October Rust’ hebben met dit album weer een reden om Type O Negative in hun pikzwarte harten te sluiten. En als je behoefte hebt aan een beste lading incorrecte humor, kopen dit plaatje! Wie snel is heeft overigens ook nog een 2 cd-set, met de verschrikkelijke commerciële uitvoering van ‘Christian Woman’.

87

Website Type O Negative