Recensie: Decapitated – Human’s Dust (Metal Mind) (DVD)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 16 juni 2008
Decapitated – Human’s Dust (Metal Mind) (DVD) Op 27 oktober vorig jaar sloeg bij Decapitated het noodlot toe. Onderweg naar een optreden in het Russische Gomel, Belarus komt de tourbus van de band in een frontale botsing met een zwaar beladen vrachtwagen. Bij dit ongeluk raken zowel drummer Vitek (echte naam: Witold Kieltyka) als zanger Covan (echte naam: Adrian Kowanek) zwaargewond. Gelukkig krabbelt Covan er vrij snel weer bovenop. De pas 23-jarige Vitek heeft minder geluk en overlijdt op 2 november aan zijn verwondingen.

Terwijl Covan intussen nog herstellende is, staat Decapitated sinds het tragische ongeval in de ijskast. De dvd ‘Human’s Dust’ bevat dan ook geen nieuw materiaal, maar bestaat voor het grootste deel uit een registratie van een optreden dat de band in 2002 gaf in het Poolse Krakau. Nog zonder Covan dus, maar met zijn voorganger Sauron. De retestrakke set die Decapitated neerzet, toont maar weer eens aan wat voor strakke drummer Vitek was.

Verder krijg je nog live-opnames van het Ozzfest in Polen in 2002 voorgeschoteld, evenals zes live-tracks van het Metalmania Festival in 2004 met een kale Sauron. ‘Human’s Dust’ wordt gecompleteerd door een videoclip voor het nummer ‘Winds Of Creation’ (van het gelijknamige album uit 2000) en een drietal interviews. Het is te hopen dat deze dvd snel wordt opgevolgd door een nieuwe studioplaat.

Gerco Zwiers

Website Decapitated