Recensie: Gorgoroth – Black Mass Krakow 2004 (Metal Mind) (DVD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 12 juni 2008
Gorgoroth – Black Mass Krakow 2004 (Metal Mind) (DVD) Gorgoroth, een van de extremere exponenten van de Noorse black metalbeweging, wordt al enige tijd geplaagd door interne strubbelingen. Na een breuk tussen enerzijds vocalist Gaahl en bassist King Ov Hell en anderzijds gitarist Infernus claimen beide partijen de rechten op het gebruik van de bandnaam. Vooralsnog ziet het er naar uit dat een gerechtelijke uitspraak uitkomst zal moeten bieden. Op de dvd ‘Black Mass Krakow 2004’ zijn de Noren nog in betere tijden te zien.

Het betreft hier een registratie van het roemruchte optreden waarmee Gorgoroth in 2004 de media haalde in het katholieke Polen en zelfs de aandacht wist te trekken van de Poolse regering, die de band beschuldigde van blasfemie. Tja, daar is natuurlijk geen ontkennen aan, aangezien blasfemie zo’n beetje Gorgoroths core business is. Door het podium op te leuken met een tweetal naakte, bebloede personen, hangend aan een kruis, wordt dat er tijdens dit gewraakte optreden nog eens extra ingewreven.

Ook is voor het podium een rij schapenkoppen op staken opgesteld. Je zou bijna vergeten dat er ook nog muziek wordt gemaakt. Muziek zoals we die gewend zijn van de Noorse nihilisten: schel, snerpend en kwaadaardig tot op het bot. De registratie klinkt prima en is ook optisch dik in orde. Dat geldt niet voor de twee matige live-tracks, opgenomen in 2000 op het Duitse With Full Force Festival. Niettemin is 'Black Mass Krakow 2004' het aanschaffen zeker waard.

Gerco Zwiers

Trailer 'Black Mass Krakow 2004'

Website Gorgoroth