Recensie: Epicurean – A Consequence Of Design (Metal Blade) (Re-release)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 16 april 2008
Epicurean – A Consequence Of Design (Metal Blade) (Re-release) Epicurean, opgericht in 2000, is een uit de VS afkomstige melodieuze metalformatie, die begin vorig jaar is opgepikt door Metal Blade. Waar dit label doorgaans echter een voorkeur heeft voor hardwerkende bands, is voor dit zeskoppige gezelschap kennelijk een uitzondering gemaakt. Na het debuut 'V.II R.VI' uit 2003 volgde drie jaar later enkel nog 'A Consequence Of Design', die - oorspronkelijk verschenen via JCM Records – nu door Metal Blade opnieuw wordt uitgebracht.

Wat Metal Blade precies ziet in dit gezelschap is me niet geheel duidelijk. O ja, alle leden van Epicurean, zes in totaal, lijken zo van het conservatorium te zijn geplukt en zijn compositorisch niet voor ιιn gat te vangen. Ook technisch gezien is er op 'A Consequence Of Design' geen speld tussen te krijgen. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het wervelende solowerk van de gitaristen Major en Mills in nummers als 'Lithograph' en 'Of Malice And Majesty'.

Epicureans probleem is echter diens besluiteloosheid. Alsof de heren maar niet kunnen kiezen tussen met toetsen ingesmeerde death/thrash en sferische melodieuze metal. De band bespeelt beide flanken weliswaar even goed, maar maakt hierdoor op 'A Consequence Of Design' toch vooral een tweeslachtige indruk. Je zou de enorme uitersten binnen Epicureans geluid kunnen betitelen als contrastrijk, maar in plaats van elkaar aan te vullen lijken de beide gezichten van de band elkaar eerder in de weg te zitten.

72

Gerco Zwiers

Muziek van 'A Consequence Of Design' op: Myspace.com/epicurean

Website Epicurean