Recensie: Satellite – A Street Between Sunrise And Sunset (Metal Mind) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 13 mei 2003
Satellite – A Street Between Sunrise And Sunset (Metal Mind) (CD) De Poolse progressieve rockband Satellite is een nieuwe band aan het prog rockfirmament. Op haar debuut ‘A Street Between Sunrise And Sunset’ klinkt de band echter al behoorlijk volwassen en toont aan al goed te weten hoe een progressief rocknummer dient te worden gecomponeerd. Bovendien beschikt de band in de vorm van ‘Midnight Snow’ over een radiovriendelijk nummer met hitpotentie. Nou ja, de band. Het leeuwendeel van de composities is van de hand van drummer Wojtek Szadkowski, die ook medeverantwoordelijk is voor de productie.

Ondanks deze behendigheid, valt vooral het nogal tamme, dromerige karakter van ‘A Street Between…’ op. Geen enkel moment slaat de vlam in de pan, wat onder andere te wijten/danken is aan de zeer gepolijste productie waarin weinig ruimte voor spontaniteit is gereserveerd. Ook zijn de keyboards wel heel nadrukkelijk aanwezig, waardoor de gitaarpartijen nogal eens op het tweede plan komen te staan.

Hier en daar zoekt Satellite haar heil in lang uitgesponnen nummers, getuige een drietal tracks die ver over de tien minuten klokken. Helaas slagen zij er niet elke keer in om de aandacht over de gehele linie vast te houden en vervallen zij iets te vaak in veilig ‘gepingel’. Dat geldt trouwens zeker niet voor het twaalf minuten durende openingsnummer ‘The Evening Wind’, waarin Satellite de luisteraar langs prachtige muzikale landschappen voert. Laat je echter niet al te veel misleiden door de opgesomde kritiekpunten. We hebben hier namelijk zeker van doen met een puik debuut. Maar iets meer ‘kloten’ zou geen kwaad kunnen . Misschien iets voor album nummer twee…

70
Website Satellite