Recensie: Vinterriket – Gebirgshöhenstille (Displeased) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 27 maart 2008
Vinterriket – Gebirgshöhenstille (Displeased) (CD) Tussen het metal- en hardcoregeweld dat ik doorgaans op mijn deurmat vind, is Vinterriket wel even andere koek. In het werk van dit eenmansproject, gerund door de Duitser Christoph Ziegler, is het vergeefs zoeken naar hakkende riffs of dito blastbeats. Vinterriket staat voor hypnotiserende ambient, waarmee de Oosterbuur op serene wijze zijn fascinatie voor de winter en de natuur in (voornamelijk keyboard)klanken probeert te vangen. Zo ook op het nieuwe ‘Gebirgshöhenstille’.

Al is in 'Im Dunkel des Höhenzuges' en ‘Gipfelpforte’ wel een verschuiving richting mistbankeske black metal te horen en waagt de heer Ziegler zich in deze nummers, ondersteund door drums en gruizige gitaren, aan een paar mistige in-de-verte-screams. Best een welkome afwisseling temidden van het woud der benevelende toetsen dat ‘Gebirgshöhenstille’ in wezen is. Om een en ander wat beeldender te maken, is ook aan dit album een videoclip toegevoegd, en wel voor het nummer ‘Gipfelpforte’.

Daarin is te zien dat Ziegler, net als labelmate Sin Sanna (Striborg), een voorliefde heeft voor nachtelijke zwerftochten door besneeuwde landschappen. Alleen zoekt Ziegler het (letterlijk) wat hogerop. Zo zien we een aaneenschakeling van besneeuwde en door wolken omringde bergtoppen. Kijkend naar deze duistere beelden wordt Vinterrikets muziek logischer en dringt het pas écht goed tot je door. Dus Christoph, meer video’s graag.

68

Gerco Zwiers

Website Vinterriket