Recensie: Firewind – The Premonition (Century Media) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 20 maart 2008
Firewind – The Premonition (Century Media) (CD) Italië staat bij veel mensen bekend om haar power metal, wat met het voortbrengen van bands als Rhapsody dan ook zeer begrijpelijk is. Maar blijkbaar zit er niet alleen in Italië, maar in het hele Mediterrane klimaat iets wat mensen doet verlangen naar melodieuze metal vol clichés. Neem bijvoorbeeld Firewind. De band is Grieks, speelt loepzuivere power metal en naar verluidt scoort de band in het thuisland dikke top 40 hits. Iets wat in ons koude kikkerlandje onvoorstelbaar is.

Met ‘The Premonition’ is Firewind toe aan zijn vijfde full length en laat daarop horen technisch heel wat in zijn mars te hebben. Virtuoos vingerwerk, catchy composities, zuivere zang en een prima productie (in handen van Fredrik Nordström) zijn de ingrediënten die deze plaat de broodnodige luisterbaarheid geven.

Het probleem zit hem echter – zoals in dit genre wel vaker het geval is – in de originaliteit. Het album kent bar weinig verrassingen en alles zit op een zodanig voorspelbare manier in elkaar dat het niet alleen makkelijk meezingt, maar ook gauw verveelt. Maar die scrupules opzij gezet blijft er voor de genrefans een kwalitatief hoogstaand album over.

75

Wolter Bosch

Muziek van 'The Premonition' op: Myspace.com/firewind

Website Firewind