Recensie: Striborg – Journey Of A Misanthrope (Displeased) (DVD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 5 maart 2008
Striborg – Journey Of A Misanthrope (Displeased) (DVD) Terwijl de ene band soms wel vier of vijf jaar wacht alvorens een nieuwe plaat voort te brengen, zijn er ook aanzienlijk productievere muzikanten. Muzikanten als de Tasmaanse Sin Sanna bijvoorbeeld. Dit solitaire heerschap brengt met zijn eenmansband Striborg namelijk aan de lopende band full-lengths uit. Met als gevolg dat krap vier jaar nadat het debuut ‘Spiritual Catharsis’ verscheen, de teller al op acht staat.

En middels ‘Journey Of A Misanthrope’ waagt de Tasmanian devil zich nu tevens aan een eerste dvd, waarop hij zijn grimmige en hypnotiserende klanken met toepasselijk beeldmateriaal ondersteunt. Op deze ongeveer anderhalf uur durende dvd vinden we allereerst een achttal nummers uit zijn omvangrijke oeuvre, voorzien van videoclips. Althans, voor zover je de aan elkaar geplakte, met een handycam gefilmde boswandelingen, videoclips kunt noemen.

Ze passen echter prima bij Striborgs duistere, naargeestige werk, dat bovendien niet voor niets veelal worden aangeduid als forest black metal. Aan de andere kant is negentig minuten bomen staren (naast de acht clips bevat de dvd tevens een Treeography en een Forest Gallery) zelfs voor de doorgewinterde blekkies een hele zit. Desalniettemin is ‘Journey Of A Misanthrope’ voor Striborgs selecte achterban een alleszins leuk hebbeding.

Gerco Zwiers

Striborg @ Displeased Records