Recensie: Norther – N (Century Media) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 5 maart 2008
Norther – N (Century Media) (CD) Het Finse Norther debuteerde in 2002 en is inmiddels alweer aan zijn vijfde album toe. De band heeft de laatste jaren zijn imago van Children of Bodom-imitators enigszins van zich af weten te schudden. Het zou namelijk niet eerlijk zijn de band op het nieuwste album, simpelweg ‘N’ getiteld, af te schilderen als een simpele Children Of Bodom-kloon. Wel zijn er nog steeds grote parallellen.

Zo maakt Norther nog veelvuldig gebruik van keyboards, snelle melodieuze gitaren en een vrij hoge deathgrunt. ‘N’ bevat een keur aan sterke metalsongs (‘My Antichrist’, ‘Frozen Angel’), maar er moet helaas gezegd worden dat een deel van de nummers een beetje in het saaie blijft steken. Het effect is dat de boel na een paar sterke openingsnummers behoorlijk inkakt en het ineens moeilijk wordt de aandacht erbij te houden.

De band is duidelijk op zijn sterkst wanneer het tempo hoog ligt en helaas is dat op ‘N’ lang niet altijd het geval. Eigenlijk het klinkt zelfs behoorlijk poppy allemaal. Zo nu en dan duikt er een goede riff op, maar die wordt dan weer om zeep geholpen door futloze cleane vocalen in het refrein. Gelukkig ligt de lat technisch gezien hoog en is de productie meer dan in orde, waardoor de Finnen er toch met een ruime voldoende vanaf komen.

73

Wolter Bosch

Muziek van 'N' op: Myspace.com/norther

Website Norther