Recensie: Seraphim - The Equal Spirit (Magnum Music) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 27 maart 2003
Seraphim - The Equal Spirit (Magnum Music) (CD) Eigenlijk ben ik helemaal niet de geschikte persoon om dit album te bespreken. Ik ben doorgaans namelijk niet bepaald een liefhebber van zangeressen binnen de metal. En afgezien van het feit dat de gothic metal, metal in het algemeen een behoorlijke impuls geeft qua populariteit, kan het hele genre me eigenlijk gestolen worden. Echter, hier kan zelfs ik niet omheen. Dit is gewoon goed!

Dit debuut van de gothic metalband Seraphim zit namelijk zo ingenieus vakkundig in elkaar dat het eigenlijk enkel ontzag inboezemt. Vooral gitarist Kessier en voornaamste songwriter binnen de band, toont zich een zeer bekwaam gitarist, die niet alleen grossiert in prima riffs, maar ook op gepaste momenten flink excellereert met zijn scheurijzer. Daarnaast weet ook zangeres Pay, met haar loepzuivere en mierzoete vocalen te overtuigen. Ondanks dat de band uit Taiwan(!) afkomstig is, had de band net zo goed uit Nederland of Finland kunnen komen. ‘The Equal Spirit’ klinkt namelijk als het ideale huwelijk tussen After Forever en Nightwish.

De nummers kenmerken zich door prachtige composities, waarin de nodige power metal invloeden gekoppeld worden aan vele dromerige passages. De screams van bassist Jax voorzien het geluid van Seraphim vervolgens van een prettig scherp randje. In de twaalf tracks krijgt de leadgitaar ruim baan krijgt om te imponeren en laat ook drummer Simon horen over de nodige talenten te beschikken. Verder geeft het gebruik van een heus koor en een klassiek orkest de songs een meerwaarde.

Voor de opnames is de band afgereisd naar de Zweedse Fredman Studios, alwaar Fredrik Nordstrψm tekende voor zijn zoveelste productieklus, welke hij met succes wist te volbrengen. Het album klinkt namelijk als de spreekwoordelijke klok. Al vraag ik me af of hij het leuk vindt dat zijn naam verkeerd gespeld staat in het overigens tot in de puntjes verzorgde booklet. In datzelfde booklet staan de teksten afgedrukt in het Taiwanees, dus uit volle borst meezingen zit er (voor mij althans) niet in.

Het is te hopen dat de band in Europa voet aan de grond weet te krijgen, want zij zouden wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien op de Europese podia. Heb ik hier dan helemaal niets op aan te merken? Nou, misschien zou een beetje meer variatie tussen de nummers onderling geen kwaad kunnen en ook hoeft Seraphim met dit album niet te rekenen op een originaliteitprijs, maar nogmaals, dit is gewoon goed!

84

Website Seraphim