Recensie: Heaven Shall Burn – Iconoclast (Century Media) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 27 februari 2008
Heaven Shall Burn – Iconoclast (Century Media) (CD) Heaven Shall Burn is door de jaren uitgegroeid tot een van de vaandeldragers van de nog immer springlevende Duitse metal(core)scene en is ook buiten de landsgrenzen inmiddels niet meer weg te denken. Redenen te over dus om de huidige koers voort te zetten en dat is dan ook precies wat de band op ‘Iconoclast’, studioplaat nummer vijf, doet. Zo borduurt de nieuwe plaat voort op het agressieve geluid van het voorlaatste ‘Deaf To Our Prayers’.

Ook hebben de maatschappijkritische Oost-Duitsers zich op ‘Iconoclast’, een heus conceptalbum, opnieuw verder verwijdert van het zogenaamde metalcoregeluid en zijn weer een stukje verder opgeschoven richting death metal. Dit alles wordt gebracht met een opvallende gretigheid. Want in plaats van te verslappen of sporen van slijtage te vertonen, gaat Heaven Shall Burn op zijn nieuwe langspeler juist frontaal in de aanval.

Anderzijds zijn de melodieën waarmee het brute geweld doorspekt is, krachtiger dan ooit en klinkt in elke vezel van de plaat het herkenbare geluid van de band door. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten op deze andermaal vlijmscherpe HSB-full-length. Naast veertien eigen tracks vind je het album trouwens ook nog een cover van Edge Of Sanity’s ‘Black Tears’ en staat de Merauder-cover ‘Downfall Of Christ’ helaas alleen op de Japanse versie.

87

Gerco Zwiers

Muziek van ‘Iconoclast’ op:Myspace.com/officialheavenshallburn

Website Heaven Shall Burn