Recensie: Dis – Forces Of Greed (Eigen beheer) (MCD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 20 februari 2003
Dis – Forces Of Greed (Eigen beheer) (MCD) Het uit Utrecht afkomstige Dis smeedt op de mini-cd ‘Forces Of Greed’ een scala aan stijlen samen tot een technisch, doch luisterbaar product. Elementen uit de death, doom en progressieve metal, alsmede klassieke aspecten zijn allemaal terug te vinden in het songmateriaal van deze jonge Nederlandse band. Dit alles wordt opgesierd met eigenzinnige vioolpartijen. Vooral dat laatste geeft de band een origineel en eigen geluid.

De songs op ‘Forces Of Greed’ kenmerken zich door zeer doordachte songstructuren, waarin veel afwisseling zit. Als me verteld zou zijn dat ik hier van doen heb met een aantal conservatoriumstudenten zou ik dat meteen geloven, want deze heren weten verdomde goed wat ze uit hun instrumenten kunnen halen.

Pluspunt aan Dis is dat zij niet te ver doorgeschoten zijn in hun virtuositeit, wat vaak weinig toegankelijke muziek oplevert. In plaats daarvan weet Dis haar instrumentbeheersing te koppelen aan compacte nummers met kop en staart.

In het nummer ‘Remembrance’ komt ene Selma Peelen voorbij die het nummer van loepzuivere vocalen voorziet. Hiermee hoopt de band wellicht aansluiting te vinden bij de momenteel erg populaire gothic metal, maar dat heeft Dis helemaal niet nodig. Ook zonder zangeres heeft deze band namelijk genoeg in huis om te overtuigen. Enig minpunt zijn mijns inziens de grunts, die wel wat dieper en krachtiger mogen klinken. Verder zie ik geen reden om deze band te dissen. Of de muziek van Dis bij een groot publiek in de smaak zal vallen, waag ik te betwijfelen, maar avontuurlijk ingestelde metaalhoofden raad ik zeker aan om dit eens te beluisteren.

80

Website Dis