Recensie: Type O Negative – Symphony For The Devil (Steamhammer/SPV) (DVD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 28 maart 2006
Type O Negative – Symphony For The Devil (Steamhammer/SPV) (DVD) Met deze DVD-aubade aan ons aller Beëlzebub breien de Brooklyn Four op veler verzoek een vervolg aan de homevideo ‘After Dark’ uit 1998 - nog op de oude, vertrouwde VHS. Qua samenstelling lijkt ‘Symphony For The Devil’ dan ook in meerdere opzichten op diens voorganger. Beiden bestaan namelijk voor een groot deel uit schokkerige, handycammeske voorbeelden van humor op z’n Type O’s: flauw, flauwer, flauwst.

Meer dan eens verdomd komisch, maar na één, hooguit twee keer heb je het wel gezien. Wat het materiaal in de categorie ‘de moeite waard’ betreft, scoort deze DVD echter toch hoger. Want waar ‘After Dark’ bleef steken op een zestal videoclips, bevat ‘Symphonies…’ een enerverende live-registratie van een optreden dat de mannen in 1999 gaven op het Bizarre Festival te Keulen, Duitsland.

De opnames zijn toentertijd gemaakt door (en uitgezonden op) de Duitse nationale TV, dus de kwaliteit - vergelijkbaar met de Pinkpop-registraties van Ned3 - is dik voor mekaar. Ondanks het feit dat het optreden geen recent materiaal bevat (want 1999) is deze DVD voor Type O Positivo’s zeker de moeite waard.

Gerco Zwiers

Trailer 'Symphony For The Devil'

Website Type O Negative