Recensie: Opeth - Deliverance (Music for Nations) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 13 november 2002
Opeth - Deliverance (Music for Nations) (CD) Na maanden vol verwachting is het dan eindelijk zover. De eerste van de twee nieuwe Opeth CD’s is uit. Het is de harde van de twee met de naam ‘Deliverance’.
Ik als Opeth fan had wel een bepaalde verwachting bij een ‘hard’ album, maar zodra ik de CD opzette werd die verwachting aan stukken geblazen. Het schijfje is nog harder dan ik had verwacht. Ik kom tot de ontdekking dat de bandleden zelfs na vijf CD’s zich nog steeds blijven ontwikkelen. Dit is vooral te merken aan zanger/gitarist Mikael Åkerfeldt.

Het gitaarspel is als vanouds steengoed, alleen wat harder, maar zijn stem heeft een duidelijke ontwikkeling doorgemaakt sinds het laatste album ‘Black Water Park’. Zijn stem is op veel plaatsen nog zwaarder dan voorheen. Misschien is dit wel te danken aan zijn side-project Bloodbath, de Zweedse death metal band, waarvan binnenkort het tweede album &'Ressurection through Carnage' uit komt.

De hardheid van de CD is een klein beetje te vergelijken met het album ‘My Arms, Your Hearse’, maar dan nog beter uitgevoerd en nog zwaarder van geluid. De drums spelen daar een zeer grote rol bij. Drummer Martin Lopez is op dit plaatje bepaald niet vies van de double bass. Bij elk nummer, behalve het nummer ’For Absent Friends’, laat hij een lekkere roffel met de dubbele bas horen. En is het er niet één, dan zijn het er meer.

Nou even over dat nummer ‘For Absent Friends’. Opeth zou Opeth niet zijn als er toch niet stiekem ook een rustig nummer op deze harde CD te vinden zou zijn. Peter Lindgren en Mikael Åkerfeldt hebben voor dit nummer maar weer eens een akoestische gitaar onder het stof vandaan gehaald. Het hele nummer duurt twee minuut en zestien seconden waardoor er een goede 59 en een halve minuut overblijft voor de overige vijf tracks. Ja, het blijft natuurlijk wel Opeth. Kortom het is wederom een fantastische plaat van de Zweedse heren. En ik ben ervan overtuigd dat het de vorige vijf albums overtreft. Dus voor de Opeth liefhebbers: Kopen die CD!!! En voor de rest: Kopen die cd!!!

100

Website Opeth