Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dĺĺth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Exmortem
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 6 maart 2005, 15:40
Aanvankelijk onder de naam Mordor is het Deense Exmortem al sinds 1992 actief. Het spreekwoordelijke balletje begint echter in 2001 pas goed te rollen. In dat jaar verschijnt het officieuze debuut 'Bezerker Legions'. Op dat album en het daaropvolgende 'Pestilence Empire' profileert Exmortem zich in feite als het Europese antwoord op bands als Krisiun en Hate Eternal.Inmiddels zijn we een aantal jaren en een handvol bezettingswisselingen verder. Van de originele line-up is alleen gitarist en bandleider Martin Thim -Sigtyr voor intimi- nog over. De aangewezen persoon dus om de laatste stand van zaken omtrent de band en het recent verschenen 'Nihilistic Contentment' mee te bepraten.

"We zijn net terug van een tiendaagse tour door Engeland als voorprogramma van Behemoth en we hebben naar mijn mening overwegend goed gespeeld. Er is door de Britse pers positief gereageerd op 'Nihilistic Contentment' en tijdens die tien dagen zijn we door tal van metalbladen en e-zines geďnterviewd. Om deze plaat te promoten, willen we dit jaar zoveel mogelijk optreden. We hebben al optredens in Finland later dit jaar in de agenda staan en zijn bezig met het opzetten van een uitgebreide Europese tour."

"Tijdens onze optredens wordt er positief op de nieuwe nummers gereageerd. Veel van de nieuwe nummers lenen zich ook beter voor optredens. Simpel gezegd zitten er nu meer headbang-stukken in onze muziek, meer variatie. Dat was ook het vooropgezette plan voor deze plaat. In plaats van voortdurend te gassen, zoals we met name op onze vorige twee albums deden. Je hoort nog steeds duidelijk dezelfde band en we spelen nog steeds snel, maar we klinken nu gewoon wat gevarieerder."

Je hoort inderdaad nog steeds duidelijk dezelfde band. Gezien het feit dat jij, na een hele reeks bezettingswisselingen, de enige bent die nog is overgebleven van de originele bezetting, ligt het voor de hand te denken dat jij de architect bent van het Exmortem-geluid.

"Zo zou je dat inderdaad kunnen zeggen. Voor de laatste drie albums heb ik alle teksten en ongeveer negentig procent van het songmateriaal geschreven. Maar ook al komen de ideeën vaak van mij, in de oefenruimte is het vervolgens wel de gehele band die de nummers vormgeeft. De overige leden hebben dus zeker een inbreng. Maar ik ben wel het meest actieve lid binnen de band. ik ben bijvoorbeeld onze eigen manager en neem vrijwel alle zakelijke rompslomp voor m'n rekening."

Je hebt een scala aan bandleden zien komen en gaan. Werd je daar op een gegeven moment niet doodmoe van?

"Frustrerend was het van tijd tot tijd zeker. Het telkens weer opnieuw moeten inwerken van nieuwe bandleden heeft ons veel kostbare tijd gekost en door een onvolledige bezetting hebben we op aanbiedingen voor optredens en tournees meerdere keren nee moeten verkopen. Anderzijds, de band is er na de komst van een nieuw lid wel elke keer beter van geworden."

Zou je kunnen zeggen dat, behalve jij, alle Exmortem-leden inwisselbaar zijn?

"In principe wel. Simon (zang) en ik hebben samen de laatste drie albums van Exmortem vorm gegeven. Mijn muziek en zijn stemgeluid, dat maakt het Exmortem. Dus Simon's inbreng is zonder meer van belang. Maar een drummer? Ja, die is in mijn optiek redelijk inwisselbaar. Wij hebben er inmiddels drie versleten, zonder dat het gevolgen heeft gehad voor het geluid van de band. Met de huidige ploeg verloopt de samenwerking prima en wat mij betreft gaan we in deze bezetting nog een hele tijd door. Maar tegenwoordig is een bezettingswissel niet meer zo'n 'big deal' voor me als het eens was."


Martin laat trouwens weten de huidige drummer niet Reno Kiilerich is, zoals wordt vermeld in de biografie, maar de relatief onbekende Morten Siersbaek.

"Ik weet niet precies hoe dit misverstand is ontstaan. Waarschijnlijk omdat er even sprake van is geweest dat Reno (die de band had verlaten, red.) terug zou komen, maar dat bleek toch niet te werken. Hij stelde allerlei eisen. Zo wilde hij een vast bedrag voor elk optreden vangen, iets wat we kunnen simpelweg niet kunnen garanderen. Dus was zijn mogelijke terugkeer van de baan."

"Morten is nu onze permanente drummer. Voorheen heeft hij in een aantal demobandjes gespeeld en is nog volslagen onbekend. Niettemin is hij een fantastische en toegewijde drummer,die bovendien, in tegenstelling tot Reno, wél volkomen gefocust is op Exmortem."

'Nihilistic Contentment' verschijnt via Earache-dochter Wicked World, na stukgelopen relaties met Hammerheart en Osmose.

"In beide gevallen voldeden de labels eigenlijk niet aan onze verwachtingen en waren we van mening dat niet alle op voorhand gemaakte beloften werden waargemaakt. Als ik me niet vergis hadden beide labels destijds de nodige financiële problemen. Zodoende zijn we beide keren voortijdig vertrokken. Aanvankelijk hadden we namelijk zowel bij Hammerheart als bij Osmose voor twee albums getekend."

"Dat (financiële moeilijkheden, red.) was bij Osmose zeker het geval. Toen we midden in de opnames van 'Nihilistic…' zaten, kregen we een telefoontje van labelbaas Hervé, die ons liet weten niet in staat te zijn de studiokosten te vergoeden. We hebben hem laten weten dat we de deal wilden verbreken en op zoek wilden gaan naar een ander label."

"We hadden de mazzel dat de eigenaar van de studio waar we aan het werk waren, een goede bekende van me is. Wat hem betreft mochten we gewoon doorgaan met de opnames en konden we de betaling uitstellen tot het moment dat we weer een platendeal zouden hebben."

Die overigens korte tijd later zonder veel moeite gescoord werd.

"Ik heb al enige tijd contact met Dan (Tobin, labelmanager, red.) van Earache en aangezien hij al eerder interesse had getoond ons te tekenen, heb ik hem opgebeld en hem de nieuwe situatie voorgelegd. Ik stuurde hem een aantal ruwe demo-opnames van nieuwe tracks, waar hij erg enthousiast op reageerde. Vervolgens ben ik naar Engeland gegaan en hebben we de deal beklonken. So, that was pretty painless."


In tegenstelling tot de overige Scandinavische landen kent Denemarken geen grote en illustere metalscene, al is dat volgens de Deen ten goede aan het veranderen.

"Metal is sterk in opkomst in Denemarken. Mnemic en Hatesphere doen het, ook buiten Denemarken, vrij goed. Met name van die thrashende metalcore is hier erg populair op dit moment. Wat ik daarvan vind? Wel oké, al weet ik vaak niet wat nou wel metalcore is en wat niet. Maar toen wij een aantal jaar waren we zo'n beetje de enige Deense band die tekende bij een buitenlands label. Inmiddels hebben meerdere Deense bands deals met gerenommeerde internationale labels. Ook komt er steeds publiek op metalconcerten af en hebben we hier nu inmiddels een aantal prima studio's en producers."
Heeft Exmortem bijgedragen aan dat positievere metalklimaat, denk je?

"In zekere zin wel, denk ik. Zoals ik al zei waren wij een van de eerste Deense bands die bij buiten de landsgrenzen op zoek gingen naar een label, in plaats voor een klein Deens label te kiezen. Ook waren we een van de eersten die internationaal gingen toeren. Diverse bands hebben dat voorbeeld gevolgd. Maar de oplevende Deense metalscene is zeker niet enkel en alleen ons te 'verwijten', hoor.

Had Exmortem bekender kunnen zijn als het een Amerikaanse of Zweedse band was geweest?

"Dat idee heb ik wel eens, ja. Van bijvoorbeeld een Zweedse band verwachten veel mensen vaak op voorhand al kwaliteit. In ieder geval meer dan van een band uit 'shitty' Denemarken. Die reputatie moet dus duidelijk veranderen. Nee, verhuizen is nooit een optie geweest. De kwaliteit van je muziek is mijns inziens nog altijd belangrijker dan de naam van het land waar je woont."

Gerco Zwiers

Website Exmortem

Recensie 'Nihilistic Contentment'