Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Severe Torture (2)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 17 februari 2005, 15:26
Terwijl de eerste twee albums van Severe Torture allebei in 2002 verschenen, zit er tussen nummer twee en nog te verschijnen drie inmiddels al een kleine drie jaar. Wat niet wil zeggen dat deze death metallers al die tijd maar een beetje uit hun (of elkaars) neus hebben lopen eten. Na de release van 'Misanthropic Carnage', augustus 2002, is er uitgebreid getoerd, onder meer met Cannibal Corpse in de VS, hebben de Torturers een tweede gitarist gerekruteerd en, niet te vergeten, hard gewerkt aan een nieuw album.Het vooralsnog titelloze resultaat daarvan is bijna in kannen en kruiken en verschijnt in de loop van dit jaar. Maar eerst - zie het als opwarmertje als je wilt - is er 'Blood Letting', een registratie van een optreden dat de band vorig jaar gaf in de Voxhall in Denemarken. Als aanvulling is de demo 'Baptized…' uit 1998 toegevoegd. 'Blood Letting' is het laatste dat deze Zuid-Nederlandse doodskoppen via Karmageddon Media uitbrengen. Gitarist Tijs van Laarhoven vertelt waarom.

"Die reden is voor ons vrij simpel. We hebben de afgelopen vier jaar twee albums, een MCD en een paar 'vinyl dingen' via hen uitgebracht en we vonden gewoon dat het tijd was voor een nieuwe stap en een ander platenlabel dat de band mogelijk nog iets verder kan brengen."

Jullie hebben vanaf 2000 bij Hammerheart (later Karmageddon Media) onder contract gestaan. Hoe kijk je terug op die periode?

"Over het algemeen goed. We hebben in die jaren erg leuke dingen gedaan. Zoals twee tours in de VS en twee vette Europese tours. De cd’s hebben goed verkocht en we zijn als band een behoorlijk stuk verder gekomen. Natuurlijk zijn er in die vier jaar ook bepaalde dingen misgelopen. Het is niet altijd zo gegaan als wij wilden, maar dat hou je toch."

Ik kan nergens nieuws vinden over een nieuw label. Ben ik gewoon lousy in het zoeken naar nieuws of is er inderdaad nog niets beklonken?

"Haha, nee, je bent geen lousy zoeker. We hebben inderdaad nog nergens getekend. We zijn in onderhandeling met een label en hopelijk kunnen het we het binnen een paar weken eens worden. Misschien zijn er wel geruchten te vinden op internet maar wij maken pas iets bekend als we daadwerkelijk een handtekening gezet hebben."


Desgevraagd laat Tijs weten dat ze tijdens hun zoektocht naar een nieuwe broodheer inderdaad te maken kregen met het zogenaamde 'zware weer' waar de economie, en dus ook platenlabels momenteel mee te kampen hebben.

"We hebben wel gemerkt dat labels een stuk terughoudender en veeleisender zijn dan voorheen. En dat is natuurlijk ook wel begrijpelijk. Er zijn gewoon te veel bands - de meeste zijn kut - en een label wil natuurlijk wel de zekerheid hebben dat ze iets goeds in huis halen, wanneer ze een band tekenen."

Is 'Blood Letting' in jullie optiek een waardige afsluiting van jullie HHR/KKM-periode of een laatste melkkoe voor eerdergenoemd label?

"We zien het niet als een laatste melkkoe, want dan hadden we er uiteraard geen goedkeuring aan gegeven. We waren hen nog wat verplicht en dat hebben we op deze manier opgelost. We hebben geprobeerd om er een interessante release van te maken met een vet geluid, een interessante coversong en bruut artwork en ik denk dat deze doelstellingen allemaal aardig gehaald zijn. Deze release was een gezamenlijk idee van ons en het label."

"Zij hadden nog recht op één ST-release en wij hadden nog een vette liveshow en een oude demo liggen. Om nog iets extra's toe aan deze cd te voegen hebben even we een dagje in de studio gezeten om die Pestilence-cover op te nemen. We hebben trouwens ook nog een cover van Gorefest opgenomen, maar op een of andere miraculeuze wijze was bij het afmixen de helft van de zang opeens weg. Toen hebben we maar besloten om deze track er niet bij op te zetten."

'Blood Letting' toont wel goed aan wat voor een kneiterstrakke live-band Severe Torture eigenlijk is. Zijn jullie zelf doorgaans te spreken over jullie podiumprestaties?

"We zijn redelijk tevreden. Omdat in de live-opnames op 'Blood Letting' hier en daar wat kleine misstapjes en foutjes zitten, hebben we dat er in het boekje maar gewoon bijgezet. Het was heel gemakkelijk geweest om hier en daar wat dingen over te doen in de studio, maar dan had het waarschijnlijk te klinisch geklonken. Wat je hoort is wat het publiek in Denemarken gezien en gehoord heeft en dat was inderdaad niet slecht."


Waarom hebben jullie een tweede gitarist - Marvin Vriesde, die sinds 2003 deel uitmaakt van de band - aangenomen?

"We liepen al jaren met het idee dat het wel vet zou zijn om met een tweede gitarist te werken, maar we kwamen eigenlijk nooit iemand tegen die we er honderd procent bij vonden passen. Wij zijn niet de gemakkelijkste personen om mee om te gaan en we stellen hoge eisen aan een bandlid. We hebben Marvin tijdens de tour met Cannibal Corpse leren kennen. Hij was toen invalgitarist bij Dew-Scented."

"Vijf weken met elkaar in een tourbus is wat dat betreft een goede test. Maar het maffe was dat we er toentertijd totaal niet aan gedacht hebben om hem te vragen. Onder meer omdat hij ook nog in Blo.Torch speelt. Enkele maanden later attendeerde de zanger van Dew-Scented mij erop dat Marvin misschien wel iets was voor ons en zo is het balletje gaan rollen. Voor de live-situatie is het natuurlijk supervet, maar ook voor het schrijfproces is het een verademing geweest om er iemand bij te hebben met zoveel nieuwe frisse ideeën."

Na het uitkomen van 'Misanthropic Carnage' vroeg ik drummer Seth van Loo of Severe Torture ooit heeft overwogen om solo's te gaan gebruiken. "Ik denk niet dat wij in de toekomst met solo’s gaan werken. We gaan ons meer richten op het interessanter maken van de riffs,” was daarop zijn antwoord. Met een tweede gitarist ligt dat logischerwijs anders, vindt ook Tijs.

"Op dat moment dachten we er inderdaad zo over. Dat was gewoon de situatie op dat moment. Nu, met twee gitaristen en de nieuwe nummers ligt dat anders. We zijn natuurlijk ook nog steeds erg bezig met het interessanter maken van de riffs, maar als we nu een solo gebruiken is dat ook live beter te spelen. Ik denk dat als je geen Dimebag (Darrel, wijlen gitarist Pantera, red.) of Rutan (Hate Eternal, red.) heet, je live ook niet zonder slaggitaar moet gaan soleren."


"Marvin kan een aardig stukje soleren, dus er zullen in de toekomst inderdaad wel solo’s op onze albums komen. Op de nieuwe staan er, als ik het goed heb, vijf. Uiteraard leent niet ieder nummer zich voor solo’s, maar bij een aantal nummers hebben we tijdens het schrijfproces al rekening gehouden met een eventuele solo."

Heeft hij (Marvin dus) bijgedragen aan het schrijfproces voor het nieuwe album?

"Hij heeft enorm bijgedragen aan het schrijfproces. Op het moment dat hij erbij kwam, waren we bezig met het tweede nieuwe nummer en met hem erbij hebben we acht nummers geschreven. Hij heeft superveel vette riffs aangedragen en ook arrangementtechnisch veel invloed gehad. Tevens heeft hij er voor gezorgd dat we als band stukken strakker en preciezer zijn gaan spelen."

Op jullie website is te lezen dat jullie bezig zijn met de opnames van een nieuwe langspeler. Is het opnameproces anders met een extra bandlid?

"We zijn al bijna klaar zelfs. We moeten de zang nog opnemen en dan is het afmixen geblazen. Het is inderdaad totaal anders dan alle andere keren dat we in de studio waren. Ten eerste omdat we nu in de Excess Studio op hebben genomen en hiervoor alles in Frankys Recording Kitchen deden. Ook nemen we nu in Pro-tools op en dat heeft toch wel zijn voordelen."

"De nieuwe nummers ligt zeker in het verlengde van ‘Feasting on Blood’ en ‘Misanthropic Carnage’. Het klinkt alleen een stuk opener en meer gedoseerd. We proberen niet continu op volle snelheid te blazen en er zitten hele melodieuze brute stukken tussen. Zelfs een nummer zonder blastbeats en dat is totaal nieuw voor ons. Maar wees niet bang, geen akoestische gitaren en koortjes. Er wordt nog steeds stevig gehakt en de nieuwe nummers zitten vol vette grooves. En met hier en daar dus een solo."

Gerco Zwiers

Website Severe Torture

Recensie 'Blood Letting'Recensie 'Misanthropic Carnage'