Interviews A - Z
(hed) p.e.
37 Stabwoundz
7th Nemesis
A Perfect Murder
Aborted
Aeon
After Forever
Aisling
Akercocke (1)
Akercocke (2)
Amaran
Amon Amarth
Amplifier
Ancient Rites
Anima
Annihilator (1)
Annihilator (2)
Arch Enemy
Atreyu (1)
Atreyu (2)
Backfire!
Biohazard
Black Majesty
Blind Myself
Blind Sight
Blood Red Throne
Borknagar
Born From Pain (1)
Born From Pain (2)
Breamgod
Burning Skies
By Night
Carnal Lust
Cataract
Cavalera Conspiracy
Closterkeller
Coldworker
Conspiracy A.D.
Crimson Falls
Cryptopsy
Cypher
Dark Fortress (1)
Dark Fortress (2)
Dawn Of Azazel
Dawn Of Demise
Death Angel
Death Before Dishonor
Decapitated (1)
Decapitated (2)
Deicide
Delphian
Desensitised
Destiny
Destruction
Detonation (1)
Detonation (2)
Devious
Dissenter
Divine Heresy
Do Or Die
Dying Fetus
Dååth
Eminence (1)
Eminence (2)
Eminence (3)
Enslaved
Entrails Eradicated
Evemaster
Exmortem
Fear My Thoughts
First Blood
Forcefeed
Glass Casket
Godhate
Gorgoroth (1)
Gorgoroth (2)
Gory Blister
Grave
Grenouer
Hail Of Bullets
Hatesphere
Hearse
Heaven Shall Burn (1)
Heaven Shall Burn (2)
Heaven Shall Burn (3)
Heaven Shall Burn (4)
Hellyeah
Herod
Horned God
I Scream Records
Iced Earth
Ignite
Imperia
Incantation
Infinited Hate
Insidious Disease
Internal Suffering
Job For A Cowboy
Kiju
Knuckledust
Koldborn
Krisiun (1)
Krisiun (2)
Leaves' Eyes
Leng Tch'e
Liar
Life Of Agony
Lunaris
Machine Head
Madball
Marionette
Moonspell
Morifade
Mors Principium Est
My City Burning
Naglfar
Napalm Death (1)
Napalm Death (2)
Neaera
Nile
Occult
Opeth
Opposition Party
Out To Win
Perzonal War
Pig Destroyer
Pro-Pain
Psyopus
Raging Speedhorn
Raunchy
Rebel Meets Rebel
Relevant Few
Sammath
Sathanas
Scarve (1)
Scarve (2)
Seita
Septic Flesh
Sepultura
Severe Torture (1)
Severe Torture (2)
Severe Torture (3)
Shadowlord
Sick Of It All
Sinai Beach
Since The Flood
Single Bullet Theory
Sinister
Six Reasons To Kill
Sk;rl
Skarhead
Skinless (1)
Skinless (2)
Soldiers
Spirit Disease
Spiritual Beggars
Spiritual Beggars & Grand Magus
Spoiler NYC
Strapping Young Lad
Sun Caged
Superjoint Ritual
Sworn Enemy
Sybreed
Taste Of Insanity (1)
Taste Of Insanity (2)
Teamkiller
Textures (1)
Textures (2)
Textures (3)
The Amenta
The Arcane Order
The Blacklist
The End
The Legion
The Lucifer Principle
The Monolith Deathcult (1)
The Monolith Deathcult (2)
The Red Chord (1)
The Red Chord (2)
The Setup (1)
The Setup (2)
The Spyderz
The Wounded
Throneaeon
Throwdown
Thyrfing
To Kill
Transmission0
Trivium
Type O Negative (1)
Type O Negative (2)
Type O Negative (3)
Unleashed (1)
Unleashed (2)
Vader
Vomitory (1)
Vomitory (2)
Whitechapel
Withered
Wolverine
Interviews: Blind Myself
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 26 januari 2005, 02:34
De naam van deze Hongaarse band slaat overduidelijk niet op een eventuele vernauwde blik van de bandleden. Op het eind vorig jaar verschenen 'Worst-Case Scenario' jaagt deze formatie op behoorlijk virtuoze wijze door de kaartenbakken van een hele reeks metalstijlen. Deze Oost-Europeanen trakteren je op een woelige achtbaanrit. Maar meer nog dan een robuuste, grillige plaat met wilde bokkensprongen, is 'WCS' een album met pakkende songs, die zich diep in de groeven van je bovenkamer nestelen.

Nadat zanger en frontman Gergely Toth mijn felicitaties voor 'WCS' in ontvangst heeft genomen, licht de Hongaarse vocalist het ontstaan van Blind Myself toe.

"Nou, ik ben blij dat je onze plaat goed vindt. We zijn in 1994 met Blind Myself begonnen, hier in Hongarije. Na een demoperiode hebben we in 1998 ons eerste materiaal opgenomen, de EP 'Horrified By The Sun'. In die tijd hebben we, in verhouding tot de mogelijkheden die je als metalband hebt in ons thuisland, veel opgetreden. In 1999 kwam onze eerste LP, met de rare naam 'Heaven’t', uit via het Hongaarse Warner."

"Het publiek reageerde heel enthousiast en van de metaldeskundigen (oftewel de Hongaarse Metal Hammer) kreeg 'Heaven't' de volledige score! Ook werd onze videoclip voor de track 'Kaïn' (een van de albumtracks, red.) vaak door de Nationale muziekprogramma’s gedraaid. Verder speelden we meerdere keren voor grote hoeveelheden mensen op het Sziget festival in IJsland, het grootste festival van Midden- en Oost-Europa."

Vervolgens wordt de band door Ignite (de uit Orange County, VS afkomstige hardcoreband, met de van origine Hongaarse zanger Zoli) uitgenodigd om het voorprogramma te verzorgen tijdens hun Amerikaanse tour, waarop het voltallige Blind Myself besluit naar de VS te verhuizen.

"Eigenlijk zijn we altijd al van mening geweest dat ons land een beetje te klein is voor onze muziek. Dat is ook de reden waarom we Engelstalige teksten gebruiken. Na de uitnodiging van Ignite hebben we alles verkocht en in maart 2000 zaten we in LA. Aldaar hebben we nieuwe instrumenten gekocht. Na een tour van zeventien optredens stonden we in New York, zonder geld."


"Toch zijn we gebleven. Drie jaar om precies te zijn. We hebben een flat gehuurd, zijn gaan werken, repeteerden veel en probeerden natuurlijk optredens te regelen. We hebben minstens tien keer in CBGB’s (legendarische club in New York, red.) opgetreden. Evenals in de Continental (idem, red.). Daarnaast hebben we in bijna alle kleinere tenten in de stad gespeeld. Ook hebben we in Florida op het beroemde hardcore festival Gainsville gestaan."

Op de vraag of hun Amerikaanse avontuur het verloop van Blind Myself's carrière veel heeft geholpen, antwoordt Greg twijfelend.

"Eigenlijk hebben we met ons verblijf in de VS niet helemaal bereikt wat we wilden. Zo hebben we bijvoorbeeld hard gezocht naar een label, maar dat is niet bepaald makkelijk in New York. Maar het was een fantastisch avontuur en een hele ervaring die nog steeds erg nuttig voor ons is, op veel gebieden. We zijn uiteindelijk naar huis gekomen omdat onze vergunningen verlopen waren en we wilden het niet riskeren om uit de VS te worden geschopt. Sinds 11 september - vanaf ons dak hebben we 'het' zien gebeuren - zijn ze daar een heel stuk strenger geworden. Maar internet heb je overal en Hongarije is niet meer 'aan het einde van de wereld', zoals dat zo mooi heet. We blijven vanaf nu dus mooi in Hongarije."

Ben je van mening dat jullie Hongaarse komaf een nadeel is voor de carrière van Blind Myself?

"Absoluut. Het rotsysteem van vroeger heeft een stempel gedrukt op de financiële mogelijkheden. Voor bands is het nog steeds een probleem dat maar moeilijk kan worden overwonnen. Als je een betere versterker wilde kopen moest je soms vijf jaar sparen. Nu is de situatie natuurlijk een stuk beter, maar aan het begin hadden we niet eens een normale eigen versterker."


"Tijdens vrijwel elk optreden speelden we op geleende spullen. Ik hoef vast niet uit te leggen wat voor idiote situatie dat was. We zijn ervandoor gegaan (naar de VS, red.) omdat we wisten dat er op korte termijn geen verandering in de situatie zou komen. We hadden frisse lucht nodig."

"In de VS ben ik me er echter bewust van geworden dat je de oplossingen niet in het buitenland moet zoeken wanneer dingen thuis niet werken. Maar juist thuis orde op zaken stellen. Om die reden hebben we met een aantal andere bands Budapest Rock ’n’ Roll (BPRNR) opgericht, een gezelschap ter promotie van de 'eigen' bands. Inmiddels heeft BPRNR al een eigen radioprogramma bij een radiozender van betekenis in Boedapest."

Hoe staat het er inmiddels voor met het metalklimaat in Hongarije?

"De scene is eigenlijk vrijwel hetzelfde als overal in de wereld. Rockfans lijken op elkaar in alle delen van de wereld, ze gedragen zich op een soortgelijke manier. Het verschil zit hem in de financiële omstandigheden waarin veel bands verkeren. Momenteel staan er steeds meer goede Hongaarse bands op. Vroeger bestond de scene hier bijna volledig uit bands die buitenlandse bands imiteerden. Ik had een hekel aan al die fantasieloze groepen."

"Maar juist deze situatie was een grote inspiratie voor ons. We wilden per se laten zien dat het ook anders kon! We zijn min of meer een voorbeeld voor meerdere Hongaarse groepen, juist omdat we zoveel op het spel hebben gezet, zoals bijvoorbeeld die verhuizing naar de VS. Welke Hongaarse bands je in de gaten moet houden? Onze beide gitaristen spelen naast Blind Myself nog in andere bands. Tibi Szalkai heeft The Idoru en Krisztián Keszei heeft Korog, met daarin Attila Csihar (zanger, Mayhem). Op de homepage van BPRNR kun je trouwens meer hele goede Hongaarse bands vinden, die ik bijna allemaal kan aanraden!"


Terugkomend op 'Worst-Case Scenario’: ik kan de cd maar moeilik uit mijn cd-speler krijgen en ben volgens mij niet de enige positivo.

"Je was inderdaad niet de enige. Zowel uit thuis- als buitenland krijgt 'WCS' positieve kritieken en daar zijn we heel erg blij mee. Ik was vooral benieuwd wat er buiten Hongarije over dit album geschreven zou gaan worden. Ik wilde objectieve meningen. Hier ken ik alle metaljournalisten al eeuwen. Niet dat ik denk dat ze daardoor bevooroordeeld zijn, maar toch. We zetten trouwens alle online reviews van 'WCS' in de oorspronkelijke taal op onze homepage."

Ik vermoed dat in recensies, ter vergelijking, een groot aantal bands wordt aangedragen. Zaten er grote verrassingen tussen?

"Ja, er zaten zeker namen die voor ons min of meer een verassing waren. In Hongarije viel nogal wel eens de naam Voivod als mogelijke invloed. Om eerlijk te zijn hoor ik de gelijkenis totaal niet. Grappig. Het is heel normaal dat je een band probeert te plaatsen, door het met bestaande bands te vergelijken. Er zijn al heel veel verschillende namen voorbijgekomen, maar een band als hoofdinvloed heeft niemand kunnen noemen."

Ook ik heb me schuldig gemaakt aan name-dropping en heb met de namen System Of A Down, Opeth, Dillinger Escape Plan en Soilent Green gestrooid. Kun je daar wat mee?

"Ik denk dat je als Hongaarse metalband alleen iets kan bereiken buiten je landsgrenzen als je iets origineels en bijzonders doet. Ik vermoed dat de bands die jij noemde ook de oude clichés beu zijn en iets nieuws willen doen, net als wij. We zijn altijd in voor een experiment en zeggen nooit bij voorbaat 'nee' op een idee – we proberen alles uit."

Op de albumhoes prijkt een foto van een neergestort vliegtuig, in de inlay staan verschillende foto's van vliegvelden en 'WCS' begint en eindigt met het geluid van respectievelijk een opstijgend en een landend vliegtuig. Opmerkelijk genoeg is het echter geen obsessieve belangstelling voor vliegtuigen, maar juist een zekere mate van vliegangst die hier achter steekt.

"Toen ik voor het eerst in mijn leven per vliegtuig reisde, was ik erg nerveus. Het idee dat je op 10.000 meter hoogte zit, volkomen machteloos en weerloos. Toch komt het uiteindelijke idee voor het artwork van onze designer. Zijn het foto's van Nederlandse vliegvelden? Ik weet niet hoe de designer aan de beelden is gekomen, maar als het waar is wat jij zegt vind ik het supercool!"

Gerco Zwiers

Website Blind Myself

Recensie 'Worst-Case Scenario'